Izgradnja i obnova trotoara u romskom naselju u Čantaviru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja i obnova trotoara u romskom naselju u Čantaviru

Subotica je uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravopravnost polova obezbedila dva miliona dinara za izgradnju i rekonstrukciju trotoara u romskom naselju “Haladaš” u Čantaviru. Radi se o projektu koji je realizovan u okviru programa za unapređenje uslova stanovanja romske polulacije u Srbiji.

Romi u dva čantavirska naselja, Haladaš i Halas, žive u veoma teškim uslovima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Izgradnja i rekonstrukcija 470 metara trotoara možda deluje kao mali posao, ali za ove ljude to znači kvalitetniji život.

Za izgradnju i rekonstrukciju trotoara u naselju Haladaš grad je obezbedio dva miliona dinara. Milion i 200 hiljada iz budžeta, a 400. 000 preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravopravnost polova.

"Ovo je samo jedan mali korak u unapređenju uslova života romske zajednice u ovom naselju. Mi ćemo se truditi i u narednoj godini da opredelimo sredstva kako bi nastavili aktivnosti na ovom polju", kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za spcijalna pitanja i zdravstvo.

U okviru Lokalnog akcionog plana, koji je započeo 2017. godine i trajaće do 2021. predviđene su brojne aktivnosti koje usmerene ka poboljšanju životnih uslova romske populacije.

"Ono što smo paralelno sa ovim radili, u saradnji sa nevladinim organizacijama i Edukativnim centrom Roma je podeljen 61 ranac sa kompletnim školskim priborom za decu koja pohađaju školu, a iz ovih romskih naselja su. Na taj način se pokreće točak u ovom naselju. Ono što je dobro jeste da imamo lokalnu, imamo strateška dokumenta, imamo političku volju i imamo obezbeđene projekte preko kojih možemo da unapredimo život ovih ljudi", ističe Stevan Nikolić, koordinator za romska pitanja.

Iako je teško proceniti, jer se njihov broj stalno menja, procenjuje se da u Čantaviru, kod Subotice živi oko 250 do 300 ljudi romske nacionalnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.