Ivanišević: Dovoljno kapaciteta za izbeglice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanišević: Dovoljno kapaciteta za izbeglice

U Srbiji neće biti proširivani kapaciteti za smeštaj izbeglica jer ih ima dovoljno, izjavio je danas u Subotici državni sekeretar u Vladi Srbije Nenad Ivanišević.

On je boravio u poseti Domu Kolevka, jednoj od tri ustanove za smeštaj maloletnih migranata u Srbiji, gde je razgovarao s predstavnicima Mormonske crkve o daljoj pomoći ovoj ustanovi.

Osvrćući se na negativne natpise u stranim medijima o izbeglicama u Srbiji koje nisu smeštene u centrima, on je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da za sve izbeglice postoje dovoljni kapaciteti za smeštaj, a da Srbija neće upotrebljavati silu kako bi ih tamo smestila.

Predstavnici Mormonske crkve u Srbiji, humanitarnog udruženja rasprostranjenog širom sveta, razgovarali su danas s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti o mogućnosti dalje pomoći u zbrinjavanju izbegličke populacije u Subotici.

Ova organizacije je u prošlosti Kolevku pomogla sa 10.000 dolara.

"Nadam se da ćemo kroz projekte uspeti da pomognemo ovoj instituciji u hrani i svim ostalim potrebnim stvarima u budućnosti", rekla je koordinator Mormonske crkve u Srbiji Debora Mekalpin.

U Kolevci su do sada maloletni migranti, sa ili bez pratnje, ostvarili oko 2.000 noćenja. Nadležni naglašavaju da ni jedno dete iz ove populacije neće ostati bez socijalnog staranja, ali i da neće biti dodatnih kapaciteta za izbeglice u Srbiji pošto smatraju da ih ima dovoljno.

"U Srbiji neće biti proširivani kapaciteti. Mi govorimo o šest hiljada mesta koji su pripremljeni. Mi smo jedina zemlja koja je ispunila svoje obećanje na celoj Balkanskoj ruti, za razliku i od Grčke i od Makedonije koje apsolutno ništa nisu uradile da bi podigle taj kapacitet", naglašava Ivanišević.

Kroz Tranzitni prihvatni centar u Subotici dnevno prođe između 150 i 250 izbeglica, a ima i ih i po neformalnim kampovima i na ulicama grada.

Nadležni uveravaju da za tim nema potrebe, te za sve njih ima mesta u navedenom centru.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.