Iran će od Severa uvoziti motore za naftne platforme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran će od "Severa" uvoziti motore za naftne platforme

Iran će u Beogradu otvoriti tržni centar za Balkan, investirati u razvoj turizma na Paliću, a od fabrike ATB "Sever" iz Subotice planira uvoz motora za naftne platforme.

"ATB Sever", subotička kompanija sa tradicijom u proizvodnji elektro-motora dugom preko 90 godina, vraća se na velika vrata na svetsko tržište. Ova kompanija je prošle godine ostvarila promet od 20 miliona evra zahvaljujući izvozu gigantskih generatora i motora za naftne platforme na tržišta Evrope, Japana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusije i Kine, a sada obnavlja i saradnju sa Iranom.

"Mi smo prošle godine bili u Iranu sa članovima Srpsko-iranske privredne komore, gde smo se uverili da postoje velike mogućnosti za saradnju, a nakon što je toj zemlji ukinut embargo, one su postale još veće. Naša kompanija namerava da iskoristi tako povoljnu priliku za izvoz na to tržište", kaže Milorad Vasić, generalni direktor ATB "Sever" iz Subotice.

Kompaniju ATB "Sever" posetila je delegacija Irana, na čelu sa Majidom Fahirom Pourom, ambasadorom ove zemlje u Srbiji, koji je istakao da je Iran zainteresovan za saradnju sa Suboticom u oblasti poljoprivrede i turizma, a od "Severa" planiraju da izvoze motore za naftne platforme.

"Kompanija "Sever" ima dobru saradnju sa Iranom koja seže još iz vremena Jugoslavije, a sada smo u prilici da je obnovimo, pa i unapredimo. Najviše smo zainteresovani za uvoz motora za naftne platforme i fabrike cementa, a naša ambasada u Beogradu će imati ključnu ulogu u uspostavljanju te poslovne saradnje", izjavio je za RTV Majid Fahir Pour, ambasador Irana u Beogradu.

"Zemlja koja ima 80 miliona stanovnika i koja se graniči sa 19 država, idealan je partner za srpske privrednike. Izuzetni su potencijali za saradnju u oblasti poljoprivrede, turizma, trgovine, pa i elektro – industrije, takvi kakve Srbija ne sme propustiti", kaže Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore Subotica.

ATB "Sever" u fabrici u Subotici zapošljava preko 400, a u svojoj kćerki – firmi FOD u Boru još 250 radnika. Ova srpska kompanija, čiju proizvodnju finansira austrijski i kineski kapital, beleži rast u obimu poslovanja od 35 procenata, a generatore za hidroelektrane, naftne platforme i gigantske kranove izvozi širom sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.