Institucija koja je svima potrebna

Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institucija koja je svima potrebna

U prisustvu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, pomoćnice republičkog ministra kulture i informisanja Aleksandre Fulgosi, pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića, direktora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojše Malenkovića, gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, kao i mnogobrojnih građana, otkrivena je prednja fasada starog zdanja Narodnog pozorišta u Subotici.

- Pokrajinska vlada odlučna je da se završi realizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << projekta Narodnog pozorišta u Subotici i dosad smo opredelili 334 miliona za rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju zgrade Narodnog pozorišta/Narodnog kazališta/Népszínház u Subotici, kao i dodatnih 145 miliona dinara za završetak pete faze radova. Do danas smo gotovo samostalno finansirali ovaj projekat i rezultati su već vidljivi - istakao je ovom prilikom direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, apelujući na gradsku i republičku vlast da u narednom periodu opredele značajnija sredstva kako bi projekat bio i završen.

- Uspeli smo da zaštitimo staro zdanje objekta i da danas ima izgled kao sa razglednice grada Subotice iz prethodnih decenija. Ali da bi pozorište imalo punu funkcionalnost, mi moramo zajedno da delujemo i zato je važno da u narednom periodu republika i grad prate naše korake, da izdvoje sredstva i da zajedno budemo u realizaciji ovog projekta - naglasio je Malenković.

Saglasan da je najveću podršku pružila Pokrajinska vlada i Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da projekat ne može da bude okončan bez značajne finansijske podrške republičke vlasti.

- U tom pogledu postoji načelan dogovor vezan za značajnije učešće republičkog budžeta u ovom poduhvatu. Znamo za velike poteškoće u kojima se zemlja nalazi, ali se nadamo da će se izdvojiti raspoloživa sredstva za nastavak ovih radova i da ćemo, fazu po fazu, lagano okončavati izgradnju pozorišta - kazao je Pastor.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić naveo je da je danas učinjen prvi veliki vidljiv korak.

- Radovi su se pomerili iz mrtve tačke i Subotica i pokrajina su na putu da konačno dobiju jedno pozorište koje je svima potrebno - naglasio je Grujić.

Subotica ima kapacitete za velike projekte

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je da je centru Subotice ovim vraćen stari sjaj pozorišta, uključujući i stubove, za koje je rekao da mnogo znače Subotičanima.

- To nama i našim sugrađanima daje podstrek i samopouzdanje da smo sposobni, da imamo kapaciteta da odradimo velike projekte. Ako nastavimo ovim tempom, ja se nadam da ćemo ispoštovati rokove - rekao je Maglai i dodao da očekuje dalju podršku republičke i pokrajinske vlasti, istovremeno najavljujući da će već ove godine biti nastavljeni radovi na zatvaranju novog dela zgrade pozorišta.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.