Imlek: Arbitraža ili dogovor sa Vladom Srbije?

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imlek: Arbitraža ili dogovor sa Vladom Srbije?

"Imlek" razmatra mogućnost da pokrene arbitražu zbog rešenja Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaja na tržištu i o tome je već obavestio Vladu Srbije, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović.

Komisija za zaštitu konkurencije izrekla je krajem januara ove godine kazne Industriji mleka i mlečnih proizvoda "Imlek", kao i "Mlekari" iz Subotice od ukupno 306,15 miliona dinara zbog zloupotrebe dominantnog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << položaja na tržištu otkupa sirovog mleka.

"Imlek" je dužan da plati oko 254 miliona dinara, a "Mlekara" iz Subotice 51, 2 miliona dinara.

Imlek: Neće biti nestašice mleka

Stabilizacija tržišta mleka na proleće

"Mi smo najavili vladi da ćemo pokrenuti arbitražu ako ne dođemo do mirnog rešenja spora. Sada čekamo odgovor, ako prihvate da krenemo u pregovore, kako bi se spor razrešio pre nego što dođe do arbitraže", naveo je Petrović i ponovio da ta kompanija nije monopolista na tržištu mleka u Srbiji.

On je napomenuo da je tako nešto moguće pokrenuti na osnovu Zakona o stranim ulaganjima u Srbiji i bilateralnog sporazuma sa Holandijom o zaštiti stranog ulaganja, podsećajući da je "Salford" u čijem je vlasništvu kompanija "Imlek", holandski investitor.

Generalni direktor "Imleka" je rekao i da se paralelno radi na tome da se obaveste evropski zvaničnici o problemu sa kojim se taj holandski investitor susreće u Srbiji.

"To je jedna vrsta lobiranja da bi se došlo do saznanja u evropskoj zajednici na kakve probleme (investitori) mogu da naiđu u Srbiji", objasnio je on.

Petrović je rekao da na tržištu mleka i mlečnih proizvoda postoji "izuzetna" konkurentnost istakavši da posluje 250 mlekara u Srbiji, a da u prilog tome da "Imlek" nije monopolsta ide i to što cene te kompanije nisu najveće na tržištu.

"Da imamo monopol mi bismo imali najveće cene a taj veliki broj mlekara koje postoje već godinama pokazuje da mi nemamo dominantan položaj. Imamo ispod 30 odsto tržišta, male mlekare imaju 40 odsto tržišta, dok je preostalo tržišno učešće većih mlekara", kazao je Petrović.

Komentarišući trenutno situaciju u snabdevanju mlekom i mlečnim proizvodima na tržištu, on je rekao da se domaće tržište stabilizovalo i to iz dva razloga- rasta proizvodnje i pada potrošnje.

"Kupovna moć u Srbiji je pala a naše su cene 20 odsto veće nego prethodne godine u istom periodu", kazao je Petrović i dodao da je potrošnja pala između sedam i devet odsto.

On je rekao da državni intervencionizam u rešavanju problema tržišta, nije poželjan ali da postoje ekstremne situacije u kojima je takav potez neophodan.

Tako je, recimo, podsetio je on, država intervenisala u vreme krize u finansijskom i drugim sektorima, ali je bitno "da treba imati pametna rešenja".

Slučaj sa mlekom, ocenio je on, ilustrativan je primer pogrešnih poteza jer je pokušano da se nestašica te namirnice na tržištu reši drugim merama umesto rešavanjem problema u agrarnoj politici.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.