Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 13:24

I Pokrajinski zaštitnik građana u kontroli zbog odvajanja devojčice od usvojitelja

Pokrajinski zaštitnik građana - Ombudsman još je jedna institucija koja je pokrenula postupak u slučaju greške koju je napravio Centar za socijalni rad u Subotici, a koji je bračni par Savić koštao - usvojenog deteta.

Pokrajinski ombudsman ispratiće tokom svog nadzora da li su poštovani svi međunarodni ugovori i standardi u oblasti prava deteta, a koje je Srbija dužna da poštuje.

"Po dobijanju traženih informacija od nadležnih organa o merama i aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje su u skladu sa ovlašćenjima preduzeli s ciljem obezbeđivanja adekvatne zaštite i zbrinjavanja, a u najboljem interesu deteta, ombudsman će dalje postupiti u skladu sa nadležnostima", navodi za 021 zamenik pokrajinskog zaštitnika građana za prava deteta Milan Dakić.

On napominje da je od najvećeg značaja poštovati pravni standard najboljeg interesa deteta, a koji se obavezan Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ovaj najvažniji univerzalni dokument u oblasti dečjih prava izričito utvrđuje da države članice - što je i Srbija, obezbeđuju da najbolji interesi deteta budu odlučujući u sistemu usvojenja, a da u pojedinačnim slučajevima usvojenja treba obratiti dužnu pažnju i na činjenicu da je poželjan kontinuitet u podizanju deteta.

Podsetimo, trogodišnja devojčica oduzeta je od usvojitelja nakon više od pola godine zajedničkog života i nakon okončanja postupka usvojenja, a zato što je ministarstvo ustanovilo da je dete dato usvojiteljima čiji jedan član - majka, nije ispunjavala starosne uslove. U ovakvim situacijama, procedura nalaže da ministar mora da da saglasnost na usvajanje, ali tu saglasnost Centar za socijalni rad u Subotici nije tražio, već je zaključio da je postupak u redu i predao dete.

"Ovu priliku Pokrajinski zaštitnik građana - Ombudsman koristi i kao apel na medije da se prilikom izveštavanja o temama koje se odnose na decu ili se tiču dece, uvek i obavezno rukovode najboljim interesima deteta. Pravo javnosti je da zna, ali ono nikada ne sme biti iznad prava deteta na privatnost, poštovanja njegovog ličnog dostojanstva, psihičkog i fizičkog integriteta deteta i njegove porodice. Smatrajući se naročito odgovornim da ovako postupa, pokrajinski ombudsman se ni u buduće neće oglašavati u medijima o detaljima pojedinačnih postupaka koje vodi zbog mogućih povreda prava deteta", zaključuje Dakić.

Celu priču o tome kako je bračni par Savić ostao bez deteta zbog tuđeg propusta, kao i reakcije nadležnih, čitajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.