Humanitarni dani lavande u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2021, 11:48

Humanitarni dani lavande u Subotici

U Tržnom centru u "Železničkom naselju" u Subotici, predstojećeg vikenda biće održani 8. "Humanitarni dani lavande". Sav prihod namenjen je za kupovinu školskog pribora za decu iz materijalno ugroženih porodica.Lavanda, mediteranska biljka lepog ljubičastog cveta i opojnog mirisa, ne raste samo u Provansi već i na severu Bačke. Na svom imanju u Velikom Radanovcu kod Subotice, Jene Koso je uzgaja već osam godina.

Od cveta lavande proizvodi eterično ulje koje svoje mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tržištu ne nalazi samo u Srbiji već i u Mađarskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a poklanja ga i za festival "Humanitarni dani lavande" čiji prihod je namenjen za pomoć siromašnoj deci.

"Kada su organizatori prvih "Humanitarnih dana lavande" rekli da bi biljku sa našeg polja koristili u humanitarne svrhe, odmah smo to prihvatili i odlučili da je poklonimo. Razlog više za to je što je prihod od prodaje raznih rukotvorina koje žene prave od te lavande namenjen za pomoć deci. Mi smo zadovoljni ne samo što nam lavanda donosi zaradu već i što njenim darivanjem možemo da pomognemo deci i pričinimo im radost. Zbog toga to činimo već osam godina", kaže Jene Koso, uzgajivač lavande iz Velikog Radanovca.

Zbog svoje lepote, opuštajućeg mirisa i lekovitih svojstava, cvet i ulje lavande koriste se u gastronomiji, kozmetici i medicini. Od cvetova, grupa vrednih žena pravi raznovrsne ukrase za "Humanitarne dane lavande" koji će 10. i 11. jula, po osmi put, biti održani u Tržnom centru u subotičkom "Železničkom naselju".

"Humanitarni dani lavande" predstavljaju vašar rukotvorina od lavande. Na štandovima se mogu pronaći ručni radovi, dekupaž, sečeno cveće, buketi, zvončići, sveće, kozmetika, medenjaci…. Dakle, sve i svašta od lavande.... Pored toga, ove godine ćemo organizovati radionicu grnčarstva za decu. Tako će, dok oni kupuju, deca moći da se zabavljaju, ali i da uče ovaj stari zanat. Pozivamo sve da dođu, uvere se u lepotu proizvoda od lavande, slušaju sa nama francuske šansone i uživaju u čaroliji subotičke Provanse", kaže Elvira Boroš, organizatorka festival "Humanitarni dani lavande" u Subotici.

Zahvaljujući darežljivosti uzgajivača lavande Jenea Kosoa te veštim rukama i velikom srcu vrednih žena, posetioci "Humanitarnih dana lavande" moći će da kupe raznovrsne proizvode napravljene od cveta ove dragocene biljne, a sav prihod namenjen je za kupovinu školskog pribora za decu iz materijalno ugroženih porodica.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.