Horgoš: Kako pomoći migrantima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Horgoš: Kako pomoći migrantima

Noć za većinu migranata i izbeglica u Prihvatnom centru u Subotici je bila teška. Izbeglice kažu da im nedostaje odeća. Slična situacija je i u kampu kod Horgoša.

Procenjuje se da trenutno u Srbiji ima oko 3000 migranata i izbeglica. Ahmad je jedan od 800 izbeglica koji se nada da će da dobije papire i pređe u Mađarsku. Na putu je sedam meseci.

"Ovde sam dve nedelje. Želim da odem na sigurno mesto. Ne mogu da kažem idem u tu zemlju, tražim sigurno mesto", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže Ahmad, koji je iz Avganistana.

U kampu kod Horgoša ima oko 300 dece. Broj stalno varira, jer se većina migranata prebaci u Prihvatni centar u Subotici, pa se opet vrate na Horgoš.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je istakao da će Pokrajinskoj vladi predložiti mere i aktivnosti kako bi se poboljšali uslovi za smeštaj i boravak migranata.

"Učinićemo sve da svako, nebitno pod kojim uslovima, završi na ovim završnim kontrolnim migrantskim tačkama, a sve se dešava i upravo nalaze na teritoriji APV i pre svega od Hrvatske pa ovde ispred Batrovaca, Šida, pa sve do Horgoša. Ovim ljudima ćemo učiniti lakšim stanje u Srbiji, a pre svega mislim pomoć u hrani, vodi, odeći i da se osete ljudima u ovom trenutku kada im je najteže i kada ispred njih postoje žice, ograde i zidovi i sve ono što čovek na ovoj planeti ne zaslužuje", objašnjava Vuletić.

Nenad Ivanišević državni sekretar u Ministarstvu za rad ističe da će Vlada Srbije delovati u tri pravca.

"Sprečavanje nelegalnih ulazaka na teritoriji Republike Srbije, drugi pravac je apsolutna borba protiv krijumčara koji deluju na teritoriji Srbije, bez obzira čiji su državljani, i treći pravac je zbrinjavanje ovih ljudi ovde", dodaje Ivanišević.

Mi nećemo primenjivati prema ovim ljudima silu, nisu oni ništa krivi, mi njih razumemo,ocenio je Ivanišević prilikom obilaska kampa za migrante kod Horgoša.

"Što se tiče lokalne samouprave, mi i dalje nastavljamo da se odnosimo humano, kao i do sada", kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kiša otežava situaciju migrantima

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jul.2016

Obilne kiše koje su u prethodna dva dana zahvatile područje Subotice izazvale su dodatne probleme migrantima u Prihvatnom centru jer većina njih dolazi u nakvašenoj obući i odeći, a situacija u kampu na Horgošu je još teža, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade...U tom kampu nalazi se od...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.