Uhapšeni tvorci otrovne rakije Skaid

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni tvorci otrovne rakije "Skaid"

SUBOTICA -

Policija je uhapsila Sinišu R. tehnologa u subotičkom preduzeću "Skaid", od čije je rakije umrlo troje ljudi, i rukovodioca proizvodnje Maneta K. a krivična prijava biće podneta i protiv vlasnika i direktora Skaida Miroslava M. koji je u bekstvu, saopštio je danas MUP.

Oni su osumnjičeni za krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, odnosno da su kao odgovorna lica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << privrednog društva "Scaid DOO" u zakupljenom proizvodnom pogonu u Prigrevici, od 2010. godine do 18. februara ove godine organizovali proizvodnju i prodaju žestokih alkoholnih pića sa visokom koncentracijom metil alkohola.

U saradnji sa Odeljenjem za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede uzeti su uzorci alkoholnih pića iz magacina gotovih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede apeluje na građane da ne kupuju i ne konzumiraju sledeće proizvode "SCAID" proizvođača: šljivovicu prepečenicu od 0.5 litara jačine 50% v/v, šljivovicu prepečenicu od 1 litra jačine 50% v/v i lozovaču od 0.5 litara jačine 40% v/v u plastičnim bocama jer su opasne po ljudsko zdravlje.

Ministarstvo poziva građane da obrate pažnju na originalno zatvaranje i drugih proizvoda ovog prozivođača, jer postoji mogućnost da se u te boce sipaju rakije nepoznatog porekla i nelegalnih proizvođača koje mogu predstavljati veliku opasnost po život i zdravlje ljudi, navodi se u saopštenju.

Analize su izvršile ovlašćene laboratorije koje su potvrdile prisustvo metil alkohola, štetnog po zdravlje ljudi.

Utvrđeno je da je rakija lozovača od 40 odsto u pakovanju od pola litre u PVC boci sadrži 37,92 grama metil alkohola po litru alkoholnog pića, a dozvoljeno je maksimalno četiri grama po litru, kao i rakija od voća šljivovica od 50 odsto u pakovanjima od 0,5 litara i jedan litar koje u sebi sadrže dva puta veću koncentraciju metil alkohola od dozvoljene, što je suprotno Pravilniku o kvalitetu alkoholnih pića.

Skaid je 18. februara izbrisan iz registra proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića.

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je od početka akcije izvršila više od 450 kontrola objekata širom zemlje, u saradnji sa MUP Srbije i sa tržišta do sada isključila 13.400 litara nebezbedne rakije.

Intenzivnom kontrolom obuhvaćeni su Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Čačak, Kraljevo, Aleksandrovac, Kruševac, Zaječar, Niš, Prokuplje, Pirot, Leskovac, Pančevo, Kragujevac, Vlasotince, Babušnica, Užice, Prijepolje, Ruma, Valjevo, Jagodina, Požarevac, Crna Trava, Ivanjica i Aranđelovac, navelo je Odeljenje Ministarstva za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Somboru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeni osumnjičeni za proizvodnju otrovne rakije Skaid

Izvor: EMportal, 25.Mar.2011

Policija je uhapsila Sinišu R, tehnologa u subotičkom preduzeću Skaid, od čije je rakije umrlo troje ljudi, i rukovodioca proizvodnje Maneta K, a krivična prijava biće podneta i protiv vlasnika i direktora Skaida Miroslava M, koji je u bekstvu, saopštio je danas MUP.

Nastavak na EMportal...

Uhapšeni osumnjičeni za proizvodnju otrovne rakije

Izvor: Studio B, 25.Mar.2011

Policija je uhapsila Sinišu R. tehnologa u subotičkom preduzeću Skaid, od čije je rakije umrlo troje ljudi, i rukovodioca proizvodnje Maneta K...Krivična prijava biće podneta i protiv vlasnika i direktora Skaida Miroslava M. koji je u bekstvu, saopštio je danas MUP...Oni su osumnjičeni za krivično...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.