„Hamlet” sa osam glumaca

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Hamlet” sa osam glumaca

Prva ovogodišnja premijera u subotičkom pozorištu „Kostolanji Dežo”

Subotica – Svoj rediteljski prvenac Kinga Mezei nazvala je „Originalni Hamlet”, a u podnaslovu dodala „kriminalistička tragikomedija”, pa je lako pretpostaviti da se prva ovogodišnja premijera u pozorištu „Kostolanji Dežo” neće strogo držati Šekspirovog teksta. Premijera je zakazana za večeras u 19.30 časova, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rediteljka Mezei, kao ni saradnica na scenariju Kornelija Goli, ni sami glumci, nisu hteli da otkriju detalje oko adaptacije teksta.

– Predstava je rađena po drami Vilijama Šekspira i po motivima hronike „Gesta Donarum” koja prvi put beleži ovu priču. U većem delu držale smo se teksta drame, ali smo dodavali i scene o tome kako je još ova priča mogla da se razvija – objašnjava Mezeijeva.

U predstavi igra ansambl pozorišta „Kostolanji Deže”– Arpad Mesaroš, kao Hamlet, Imre Elek Mikeš, Gabor Mesaroš, Marta Bereš kao Ofelija, a gostuju i glumci iz mađarske drame Narodnog pozorišta Arpad Černik, kao Klaudije i Čaba Rablovski kao Horacije, kao i slobodni umetnik Zoltan Molnar.

Glumac Imre Elek Mikeš kaže da je po mnogo čemu ovo uzbudljiva predstava, a ono što je za nju neobično jeste to da igra samo osmoro glumaca, tako da poneki imaju i nekoliko uloga. Kinga Mezei je nastupala kao glumica i u Subotici i u Novosadskom pozorištu, pre odlaska za Budimpeštu, pa Marta Bereš kaže da je bilo lepo nastaviti saradnju sa njom, iako su uloge sada izmenjene.

– Lik Ofelije je mnogo puta izvođen na različite načine, ali mi to nije predstavljalo problem, naprotiv, bavila sam se i analizirala mnoga od tih tumačenja. Tokom rada jako sam zavolela lik Ofelije. Uostalom, svaki put kada igraš Šekspira, možeš mnogo da naučiš o sebi – kaže mlada glumica.

Scenografiju i kostime je radila Kinga Mezei, muziku Silard Mezei, dok je lutke izradila Kata Bodor.

Direktor teatra Andraš Urban pomenuo je da je u noći pred najavu premijere rediteljka zajedno sa tehničkom ekipom još farbala scenografiju, kao i da čitava ekipa veoma požrtvovano radi na pripremi predstave koja se, za sada, najvećim delom finansira novcem samog pozorišta.

– Mi još čekamo odluke raznih fondova o finansiranju našeg rada, iz budžeta smo dobili samo prvu ratu za produkcione troškove, iako je predstava potpuno završena, zahvaljujući pre svega angažovanju svih u pozorištu – kaže Urban.

A. Isakov

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.