Glavni istražitelj: Aero-klub iz Subotice leteo neregistrovanim zmajem, nije bio škola letenja, „instruktor“ letenja nije smeo da vrši obuku poginulog đaka

Izvor: TangoSix.rs, 13.Sep.2018, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni istražitelj: Aero-klub iz Subotice leteo neregistrovanim zmajem, nije bio škola letenja, „instruktor“ letenja nije smeo da vrši obuku poginulog đaka

Kako je zaključio direktor i Glavni istražitelj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović, Srđan Džoganović poginuo je 30. avgusta u motornom zmaju kod Subotice uz kršenje većeg broja pravila i propisa civilnog vazduhoplovstva koji regulišu ovu podkategoriju letenja. Kako sa njegove strane tako i od strane organizacije i osoba koje su ga „obučavale“.
Zmaj u kojem je pogionuo nije bio registrovan, organizacija koja je bila vlasnik zmaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << aero-klub „Ivan Sarić“, nije imala odobrenje da vrši obuku za letenje motornih zmajeva, dok je „instruktor“ poginulog pilota bio podjednako neodgovoran i nebezbedan. Kako se navodi, „nije mogao“ da vrši obuku učenika kojeg nije vodio kroz nikakve papire propisane za tu vrstu aktivnosti.
Popis nepravilnosti koje su Džoganovića možda koštala života, Glavni istražitelj konstatovao je u Obaveštenju o početku istrage o udesu koje je zavedeno 5. septembra. Kako se u obaveštenju navodi, zmaj registarske oznake YU-T042 (koji nije bio registrovan skoro godinu dana) u vlasništvu je aero-kluba „Ivan Sarić“ i namenjen je za obuku Džoganovića kojem je to jutro nakon 20 sati „duple“ od strane „instruktora“ to trebalo da bude prvi samostalni let. Navedeni „instruktor“ je svog „đaka“ obučavao u dvosedu, dok je prvi samostalni let obavljen u jednosedu, dakle u potpuno drugoj letelici, sa različitim performansama i karakteristikama upravljanja.
Kako se u Obaveštenju dalje navodi, školski krug laširanja prekinut je u krosvindu kada je pilot nastavio sa prvim desnim zaokretom praveći nagib i tako opisujući tri puna kruga nakon čega je sa nešto manjim nagibom nastavio da pravi krugove uz konstantan gubitak visine sve do udara o tlo. Početak ovih evolucija dogodio se na 70-ak metara prema navodima istražitelja.
Uprkos zapanjujućem broju nepravilnosti i kršenju elementarnih preduslova za bezbedne letačke aktivnosti sam udes ne mora biti povezan sa njima. Glavni istražitelj to i konstatuje izbegavajući da navede verovatan uzrok udesa. Obaveštenje se završava konstatacijom da je Glavni istražitelj već pokrenuo istragu.

The post Glavni istražitelj: Aero-klub iz Subotice leteo neregistrovanim zmajem, nije bio škola letenja, „instruktor“ letenja nije smeo da vrši obuku poginulog đaka appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.