Fizičke barijere, obrazovanje i nezaposlenost najveći problemi osoba sa hendikepom u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2017, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fizičke barijere, obrazovanje i nezaposlenost najveći problemi osoba sa hendikepom u Srbiji

Najveći problemi osoba sa hendikepom su arhitektonske barijere, nedostatak obrazovanja i nezaposlenost, izjavio je danas u Subotici izvršni direktor beogradskog Udruženja studenata s hendikepom, Milan Janković.

Janković je agenciji Beta rekao da se osobe sa hendikepom suočavaju i s problemom nepristupačnosti pravu na informacije.

"Nema dovoljno stvari prilagođenih osobama sa oštećenjem vida, sluha, što znači da nekoga uskraćujemo za informacije. To je posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predrasuda, jer s malo više svesti sve to može da bude malo pristupačnije i ne košta društvo", kazao je Janković u Omladinskom centru u Subotici.

Podsetio je da država izdvaja velika sredstva za osobe s hendikepom, ali način na koji se ona koriste je pogrešan, jer se ne ulažu mnogo u infrastrukturu, razvoj, obrazovanje.

"Više od polovine osoba s hendikepom nema završenu srednju školu", kazao je Janković i podsetio da, neko, "ako neko nema dovoljan nivo obrazovanja, nekako postaje zavisnik od dobre volje i odgovornosti društva".

Po njegovim rečima, sami poslodavci nemaju dovoljno spremnosti, te, umesto zapošljavanja osoba s hendikepom, češće se odluče da plaćaju penale.

"Nedvosmisleno može da se tumači da država zapravo zarađuje na tome što neko diskriminiše osobe sa hendikepom jer ne želi da ih zaposli, te mu je lakše da plati penale, nego da ta sredstva uloži i prilagodi radno mesto, da bude društveno odgovoran. Dok budemo imali takvu situaciju, većina osoba s hendikepom biće nezaposlena", rekao je Janković.

Dodao je da ne postoji jasan uvid u to koliko penala plaćaju i same državne institucije, odnosno, u kojoj meri zapošljavaju ljude s hendikepom.

"Osobe s hendikepom mogu za sebe da učine onoliko koliko im pruži društvo. Oni sa svim problemimima s kojima se dodatno suočavaju - od zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, do manje formalnih aktivnosti društvenog života, nemaju jednake uslove, a samim tim ne mogu u dovoljnoj meri da iskažu svoj protest, da se izbore za svoja prava", kazao je Janković.

Rekao je da, umesto termina "osobe sa invaliditetom", termin "osobe sa hendikepom" ukazuje na imperativ izjednačavanja uslova, kako bi te osobe imale jednake uslove u društvu, dok je "invaliditet" pogrešan prevod engleskog "disability" koji potiče iz konkretnog socijalnog modela, i ukazuje na to da je neka osoba onemogućena.

"Invaliditet stavlja u fokus nemogućnost neke osobe, što dovodi do predrasuda i ne daje mnogo mogućnosti ljudima da na pravi način shvate principe socijalnog modela u pristupu problemu, odnosno, u pristupu rešenjima koja potiču od toga da društvo treba da se razvija kako bi stvorilo jednake uslove za svakog pojedinca", rekao je Janković.

Predstavnik Udruženja za efektološku podršku i edukaciju - Tedef, iz Subotice, Boris Živkov rekao je agenciji Beta da zbog nedostatka adekvatne podrške društva osobama sa hendikepom, te osobe i dalje predstavljaju teret društvu koje mora da im pomogne.

"Još ne postoji razumevanje da pružanje podrške osobama s hendikepom zapravo predstavlja humanizaciju celokupnog društva", kazao je Živkov.

On je rekao da je za uklanjanje jedne od barijera mužno i podizanje učeničkog standarda dece s hendikepom.

"To podrazumeva dostupnost savremene informacione tehnologije, dostupnost informacija o tome na koji način osobe sa hendikepom i njihove porodice mogu da ostvare svoja prava, dostupnost savremenih načina učenja i savladavanja školskog gradiva dece od dve do deset godina", naveo je Živkov.

Dodao je da se mediji nedovoljno bave problemima osoba s hendikepom, da o njima izveštavaju senzacionalistički ili nisu dovoljno informisani o adekvatnoj terminologiji u izveštavanju o osobama sa hendikepom.

Danas je u centru Subotice održana akcija "Pristup hendikepu kroz ljudska prava - pogledaj me bolje" koju su pripremili mladi, s ciljem da istaknu ljudska prava i socijalnu inkluziju mladih s hendikepom.

Učesnici obuke postavili su poligon kroz koji su posetioci prolazili da bi se sami uverili u to u kakvom su ;položaju osobe s hendikepom.

Organizatori su Kancelarija za mlade Grada Subotice - partner u projektu "Regionalna inkluzivna omladinska inicijativa Srbije 2016-RIOIS 2016" koji sprovodi beogradsko Udruženje studenata s hendikepom. Projekat finansira Ministarstvo Srbije za omladinu i sport.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.