Epidemiološka situacija u Subotici nešto bolja, ali  i dalje nepovoljna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2022, 11:31

Epidemiološka situacija u Subotici nešto bolja, ali i dalje nepovoljna

Epidemiološka situacija u Subotici je nešto bolja nego na kraju 2021.godine, ali je ona i dalje nepovoljna – ističu epidemiolozi. Na bolničkom lečenju se nalazi desetak pacijenata manje nego pre nedelju dana.

Subotica je, kada je korona virus u pitanju, 2022.godinu započela sa oko 30 pacijenata na bolničkom lečenju, uz konstataciju da je tokom prazničnih dana na kovid odeljenju Opšte bolnice Subotica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više pacijenata pušteno kući, nego što ih je primljeno. Na respiratoru su početkom ove nedelje bila 4 pacijenta. Što se tiče kovid respiratornih ambulanti, one su takođe imale manje posla tokom praznika.

"Prosečan broj pregleda za vreme praznika je bio između 20-25, a prosečan broj prijema oko 3-4 po danu, odnosno u toku 24 sata. Svi pacijenti koji su imali blažu kliničku sliku su pregledani, obrađeni i upućeni kući sa određenom terapijom, dok su pacijenti sa upalom pluća i težom kliničkom slikom primljeni u bolnicu na dalje lečenje”, objašnjava dr Nela Andrašić iz Opšte bolnice Subotica.

Što se tiče broja zaraženih, njih je u Subotici početkom ove nedelje bilo oko 200. Većina zaraženih ima blaže simptome, ali epidemiolozi to ni dalje ne vezuju za novi, omikron soj virusa.

„Očekivao se jedan takav soj, takav mutant, koji će se brzo širiti a pri tome dati blažu kliničku sliku. Možda je to omikron, što je svakako pozitivno, jer istovremeno ne možemo da obolimo od dve različite varijante kovid-19 virusa, tako da ako omikron postane dominantan on će izgurati ostale, a to je onda možda i početak kraja pandemije”, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Tokom praznika vakcinalni punkt u Subotici nije radio, tako da što se tiče broja vakcinisanih, grad na severu Vojvodine i dalje stoji na oko 50 odsto građana koji su primili barem jednu dozu neke od raspoloživih vakcina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.