Emigranti hrle ka Subotici

Izvor: Politika, 03.Nov.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emigranti hrle ka Subotici

Do kraja oktobra 1260 je prekršajno procesuirano

Subotica – Broj emigranata koji iz Subotice pokušavaju nelegalno da pređu granicu ka Mađarskoj četiri puta je veći nego pre dve godine. Prema rečima Aleksandra Obrenovića, vršioca dužnosti šefa odseka za strance u Policijskoj upravi, do kraja oktobra ove godine 1260 emigranata je prekršajno procesuirano.

– Od tog broja 612 osoba je prešlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << granicu ka Mađarskoj i njihove vlasti su nam ih vratile u postupku readmisije, dok je naša policija sprečila 648 emigranata da je pređu – kazao je Obrenović.

Prošle godine policija je imala podatke o 723 emigranta, od čega je naša policija uhvatila 450 osoba koje su pokušavale nelegalno da pređu granicu, a 2009. godine u Subotici bilo je ukupno 326 emigranata.

– Najviše ih je iz Pakistana, Libije, Tunisa, Maroka, Avganistana i u poslednje vreme iz Somalije. Uglavnom su to muškarci od 15 do 50 godina bez ijednog dokumenta. Ponekad njihovo putovanje traje godinu dana i ovde stižu prilično iznureni, u lošem higijenskom i zdravstvenom stanju – objašnjava Obrenović.

Nakon što su se tokom leta skupljali u parku u stambenoj četvrti Prozivka, sada su se sklonili na gradsku deponiju, ali i na rubove gradskih grobalja, i tu ih trenutno ima između 50 i 100.

Odsek za strance u subotičkoj Policijskoj upravi nadležan je samo za subotičku teritoriju, a dobro sarađuje i sa Regionalnim centrom pogranične policije koji kontroliše državnu granicu kod sela Horgoš.

– Ove godine smo podneli 22 krivične prijave protiv 28 osoba, od kojih su šestorica stranci, za nedozvoljeni prelazak granice i krijumčarenje ljudi. Emigranti koje hvatamo znaju da dolaze u Suboticu, jer ih ovde upućuju njihova rodbina i oni koji su već prešli ovaj put. Čim uhvatimo organizatore preseče se lanac i emigranti počinju da se orijentišu na druga mesta – primetio je Obrenović.

Krijumčarenje emigranata je isplativ „biznis” – grupa ovdašnjih organizatora nudila je „paket” od Subotice do Budimpešte ili Beča za 1.200 do 2.000 evra, što je podrazumevalo smeštaj u jednoj kući u Subotici, hranu i prevoz do Mađarske, odnosno Austrije.

Pre nekoliko dana takođe su lišene slobode i dve žene za koje se prema prvim nezvaničnim podacima može pretpostaviti da su od emigranata, odnosno od njihove rodbine uzeli više od 70.000 evra.

– Emigrantima slede prekršajne prijave zbog nelegalnog ulaska u Srbiju, zbog nedostatka dokumenata i pokušaja nelegalnog prelaska. Oni koji u svoje domove primaju strance bez dokumenata podležu krivičnoj odgovornosti. Zabeleženo je više slučajeva da su ih naši građani prevarili i oduzeli im novac ili ih, recimo, ostave u nekoj šumi iza grada i kažu im da je tu granica – dodao je Obrenović.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 03.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.