Izvor: Radio 021, 04.Nov.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije bez Sube

Tačno dve decenije od smrti Mitra Subotića Sube, poznatog i pod pseudonimom Rex Ilussivi, navršilo se 2. novembra ove godine.

Suba je novosadski umetnik koji je prevazišao granice lokalnog i jugoslovenskog i postao svetski priznat umetnik. U osamdesetim i prvoj polovini devedesetih ostavio je značajan trag na jugoslovenskoj sceni, da bi potom svoj rad, sve do smrti, nastavio u Brazilu, gde je bio uspešan producent, a njegov album "São Paulo Confessions" danas se smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kultnim ostvarenjem.

Svoju priču Suba je počeo 1961. godine u Novom Sadu, gde je rođen. Išao je u OŠ "Žarko Zrenjanin", potom je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U svojoj muzici kombinovao je elektroniku, sintisajzere, ambijentalnu i eksperimentalnu muziku, a njegove pesme mogle su prvi put da se čuju kod Dragana Gojkovića Goje, u kultnoj emisiji "Novi vidici" na Radiju Novi Sad. Zanimljivo je, prema priči rok hroničara Novog Sada Bogice Mijatovića, da je Suba svoja dela ostavljao na portirnici Radija Novog Sada, a da ih je Goja puštao ne znajući o kome se radi.

Suba je bio čovek koji je u pravom smislu živeo za ono što je stvarao i nije žudeo za finansijskim uspehom, što je bio i razlog zbog kog je prilikom objavljvanja svog prvenca "Disillusioned" odbio nekoliko izdavačkih kuća, jer to nije smatrao komercijalnim projektom.

Upečatljiva je bila i Subina saradnja sa La Stradom, još jednim kultnim novosadskim sastavom, koji je, godine su to pokazale, postao izuzetno značajan za novotalasnu muziku u kontekstu jugoslovenskog prostora. Sarađivao je sa Ekatarinom Velikom, Haustorom, Masimom Savićem, Oktobar 1864, a sarađivao je i sa Milanom Mladenovićem na "Angel's Breath".

"Moram kazati da je ključan momenat za mene bio kada sam ga upoznao, a jedanput smo se vozili kombijem od Beograda do Novog Sada sa Ekatarinom Velikom, koja je imala snimanje u Studiju M. Kada razgovarate sa nekim sat ili dva o bilo čemu vi vidite o kome se radi. Ja sam onda pouzdano video da to što sam čuo, što je radio sa Milanom, obrade Džejms Brauna, pa su radili i sa Marinom Perazić, to mi nije bilo toliko originalno u smislu da sam znao tu muziku šezdesetih, ali je bilo novo za generaciju koju su Milan i Marina u tom momentu predstavljali. Kada sam razgovarao sa Subom u toj vožnji, video sam da se radi o jednoj pojavi koja može da ima izuzetan uticaj na scenu, što se i pokazalo", ispričao je jednom prilikom rok kritičar Peca Popović.

Za ambijentalnu instalaciju "The Dreambird, In The Mooncage", koju je radio sa Goranom Vejvodom, Suba je 1988. dobio nagradu Unesko fonda za promociju kulture. Dve godine kasnije, pred naletom nesrećnih vremena koja su usledila na ovim prostorima, Suba se preselio u Brazil, Sao Paolo.

U Brazilu nastavlja da osvaja scenu, a njegovo poslednje ostvarenje "São Paulo Confessions" objavljeno je 1999. godine. Na dan promocije ovog albuma, u Subinom studiju izbio je požar, a umetnik je nastradao pokušavajući da spasi materijal koji je tih godina stvarao.

"Rex je posebna priča. Rad sa 'La stradom', sa kojom se savršeno razumevao, bio je potvrda da je naučio zanat i da sad može da krene u svet, a ostalo je, što kažu, istorija. Prvo je krenuo da osvaja Jugoslaviju, a onda nastavio sa ostatkom sveta ili što bi Lenard Koen rekao 'First we take Manhattan', dakle prvo osvajamo Menhetn, a onda će ceo svet biti naš. I tako je Suba otišao, otišao u Brazil i tamo, nažalost, poginuo, očajnički želeći da iz kuće koja je gorela spase neke snimke", ispričao je za 021.rs nekadašnji urednik na Radiju Novi Sad Anđelko Maletić Čupko.

Subin umetnički život nastavljen je i posle njegove smrti. "Tanto Tempo" Bebel Žilberto, čiju je produkciju radio Suba, objavljen je 2000. godine, postao najprodavaniji album brazilske muzike u Americi i osvojio tri Gremija.

Ovaj album uvršten je i knjigu "1001 album koji morate da čujete pre nego što umrete", a prodat je u više od milion primeraka. Suba je nastradao pokušavajući da izvuče snimke ovog albuma iz svog studija.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.