Dvanaest dimničara čisti 28.000 dimnjaka u Subotici: Problem prave slučajevi na crno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 11:58

Dvanaest dimničara čisti 28.000 dimnjaka u Subotici: Problem prave slučajevi "na crno"

Čuvene crne bombone iz Subotice decenijama su bile najbolji nezvanični ambasador odžačarske delatnosti. A, kada ste vi poslednji put videli odžačara i da li ste se uhvatili za dugme? Odžačari su i dalje aktivni u Subotici, a svaki od njih godišnje prekontroliše ili očisti više hiljada dimnjaka.

Dvanaest dimničara na 28.000 dimnjaka u Subotici. I sve stignu da obiđu, pregledaju i po potrebi očiste u tri navrata tokom jedne kalendarske godine. Kažu da su u četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od pet slučajeva dimnjaci čisti i ispravni, a svaki peti može da bude potencijalni problem ukoliko se radi na svoju ruku.

“Naši dimnjaci su 80 odsto ispravni. Onih 20 odsto nije zato što samoinicijativno čiste sebi. Znači, ne koriste naše usluge, nego samovoljno rade svoj deo posla, dok ne dođe do problema. Kada se stvara problem, onda je uvek kriv dimničar. Ali, ja kad dođem – “dobar dan – dobar dan – meni ne treba vaša usluga, doviđenja prijatno”. To ne treba raditi. Svako, gde se pojavi dimničar, ko loži, trebate pustiti dimničara u kući da očisti dimnjake – to je radi vaše bezbednosti”, kaže jedan od njih Petar Fejberg.

Kada ga vide, ljudi se hvataju da dugme, jer se veruje da to donosi sreću. Naš sagovornik smatra da je to istina.

“Pre godinu dana, u Šandoru, Aleksandrovo da kažemo, dedi je ispao novčanik kada je digao penziju, pa sam mu vratio i novčanik i pare nazad”, dodaje on.

Građani dimničarske usluge u Subotici plaćaju 135 dinara mesečno, a preporuka je da, ukoliko smatraju da je to potrebno, telefonom zakažu čišćenje.

“Najgore što mogu da urade jeste da pozovu nekoga da im očisti to “na crno”, da mu plate još skuplje tu uslugu koju su već platili nama. Znači ima i takvih slučajeva, “Ah, nije mi bio dimničar, morao sam da zovem nekoga da mi čisti” i na kraju plate duplo više nego što plaćaju nama”, ističe direktor JKP Dimničar Predrag Mastilović.

A koliko zapravo u Srbiji ima dimnjaka? To niko ne zna, jer ne postoji centralna evidencija. Zbog toga su dimnjičarska preduzeća u saradnji sa Privrednom komorom Srbije pokrenula akciju popisa dimnjaka, nakon koje će ta brojka konačno biti poznata.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.