Dužijanca: Marinko Kujundžić najbolji kosac žita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2010, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dužijanca: Marinko Kujundžić najbolji kosac žita

SUBOTICA -

Na imanju Zvonka Vojnića-Zeljića,na putu Stari Žednik-Đurđin, održano je danas takmičenje u ručnoj kosidbi zrelog žita, a najvredniji kosac-risar bio je Marinko Kujundžić koji je tako nastavio porodičnu pobedničku tradiciju.

I njegov otac Stipan je višegodišnji pobednik mnogobrojnih takmičenja u ručnom košenju žita koja se održavaju širom Vojvodine. Današnje takmičenje risara deo je manifestacije Dužijanca koja se održava u Subotici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i okolnim selima u čast žetve i organizuje se ove godine 99. put.

Gradaonačelnik Subotice Saša Vučinić ,obučen u narodnu nošnju ovok kraja, zvonom je označio početak takmičenja. Iza kosa 66 takmičara ostajali su debeli otkosi, a orila se bunjevacka pesma, a na kraju se zaigralo i kolo. Dvojica takmičara Šime Stanković iz Tavankuta i Suboticanin Ileš Kiralj zajedno imaju 150 godina, članovi su ekipe "Bunjevačko kolo".

Između dva zamaha pričaju.

"Prvi put sam kosio sa 13 godina.Kosio sam u toku dana i šest jutara žita", pripoveda Stanković.

Kako je to nekada izgledalo opisuje i Kiralj dok vešto belegijom oštri kosu koja brije kao žilet.

"U kosidbu su nadničari odlazili u cik zore, a kući kao zaradu donosili deo pokošene letine. Da bi podmazale posao, gazde su nam donosile pre ručka po fićuk-dva rakije.Ovaj posao naoko deluje kao težak, ali ako ga znaš i voliš, onda nije tako", reče Kiralj i zafijuka kosom kroz zrelo žito.

Na današnjem takmičenju, pored Subotičana, učestvovali su i žetaoci iz svih krajeva Srbije i bivših jugoslovenskih republika koji su u proslim vremenima nadničili po Vojvodini. Oprobali su se i gosti-predstavnici vlada Vojvodine, Srbije i Hrvatske. Posle takmičenja risara, biće održane seoske Dužijance, a centralna manifestacija "Dužijanca 2010" biće održana od 6.do 8. avgusta.

Tada će biti održane tamburaške večeri i svečana povorka, posle čcega će gradonačelniku Subotice biti predat hleb od novog žita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marinko i Ruža pobednici „Dužijance“

Izvor: Blic, 11.Jul.2010

U okviru „Dužijance“, tradicionalne manifestacije u čast žetelačkih radova, juče je na njivi Zvonka Vojnića – Zelića u Starom Žedniku kod Subotice održano takmičenje risara. Ručnu žetvu nadgledao je veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, a za najbolje i najbrže kosce su proglašeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.