Dualni sistem obrazovanja uspešan u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualni sistem obrazovanja uspešan u Subotici

Od naredne školske godine počinje primena Zakona o dualnom obrazovanju. U pojedinim subotičkim srednjim školama se međutim taj sistem obrazovanja već godinama uspešno primenjuje.

Pekari se u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici već godinama školuju po dualnom sistemu obrazovanja. U školskoj pekari oni imaju kvalitetnu praktičnu nastavu, koju dopunjuju sa praksom u subotičkim privatnim pekarama.

"Ovaj smer sam izabrao da bih imao zanat u rukama, sa kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bih kasnije mogao da idem dalje. Stičem praktično znanje i lakše ću se snaći kada odem u neku privatnu pekaru. Naše testo se razlikuje od testa u privatnim pekarama, tako da na ovaj način navikavam na to testo", objašnjava Dragomir Baraković, učenik treće godine na smeru pekar.

Od naredne školske godine pekarski smer će se u ovoj školi sprovoditi po dualnom sistemu obrazovanja.

"Zahtevi poslodavaca su na prvom mestu, da se opredelimo da i pekari krenu po dualnom obrazovnom sistemu. Pošto postoji velika deficitarnost radne snage, a obrazovni sistem je takav da kada oni od početka krenu kod poslodavca, njih oblikuju i obuče da rade na njihov način u realnim uslovima", kaže Jadranka Vojnić Purčar, koordinator praktične nastave u Hemijsko-tehnološkoj školi Subotica.

U Tehničkoj školi Ivan Sarić, naredne školske godine uvode dva obrazovna profila, na kojima će se đaci školovati po dualnom sistemu. Budući električari i mehaničari motornih vozila će praktična znanja sticati u subotičkim firmama.

"Učenik će takođe imati mogućnost da polaže B kategoriju, tako da kada on završi ovaj trogodišnji profil imaće jedno kompaktno znanje za bilo koju radionicu, servis ili bilo koju firmu u kojoj je potrebno održavanje vozila", ističe Željko Rajčić, direktor Tehničke škole "Ivan Sarić".

U Politehničkoj školi se po dualnom sistemu školuju operateri za izradu nameštaja, u saradnji sa IT Klasterom ista je situacija i sa tehničarima za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, a od naredne školske godine dualnim sistemom biće obuhvaćen i novi obrazovni profil, operater za osnovne građevinske radove. Đaci koji se školuju po dualnom sistemu bi lakše trebali da dođu do posla.

"Te kompanije koje su ih primile na učenje kroz rad su zapravo veoma zainteresovane da te učenike i zadrže. Od njihovog međusobnog odnosa, od ponude i tražnje zavisi da li će učenici ostati kod njih. Činjenica je da su u tim kompanijama oni imali prilike da steknu veštine i znanja koja su upotrebljiva. Da li će ih upotrebiti u konkretnoj kompaniji ili negde drugde to ćemo da vidimo. Vreme će pokazati. Naši timovi za karijerno vođenje bi trebali to da prate, i pratiće", objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole Subotica.

Ideja dualnog obrazovanja jeste upravo školovanje stručne radne snage za koju postoji potreba na tržištu rada. Kompanije u kojima đaci stiču praktično znanje međutim na osnovu Zakona imaju i određene obaveze, pa ostaje da vidimo kako će sve to funkcionisati u praksi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.