Izvor: Radio 021, 18.Apr.2021, 13:15

Dr Krtinić o produženom kovidu: Plućne, kardiološke i neurološke komplikacije

Epidemiološkinja u Opštoj bolnici Subotica, dr Gordana Krtinić, svakodnevno se tokom rada u Kovid jedinici suočava sa problemima i posledicama koje trpe pacijenti nakon preležanog kovida.

Ona je za portal Magločistač rekla da su najčešći problemi zbog kojih se pacijenti javljaju lekarima plućne, kardiološke i neurološke komplikacije, kao i komplikacije kod hroničnih bolesnika i gojaznih osoba, dok se povećava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i broj mladih i dece sa teškom kliničkom slikom.

Navodi da od produženog kovida uglavnom češće pate pacijenti koji su imali srednje tešku do tešku kliničku sliku, a to stanje može da potraje i mesecima, pa i godinu dana nakon preležane bolesti.

"Najčešće komplikacije koje viđamo jesu trombo-embolijske komplikacije. Da li će se to desiti na plućima ili na srcu zavisi od toga gde se taj tromb, koji se stvori, praktično zadrži, odnosno stvori se potpuno začepljenje krvnog suda, pa tako najčešće viđamo plućne, srčane probleme, infarkt, ali dosta često i neurološke probleme, moždani udar. Sama bolest dovodi i do jedne vrste 'moždane magle' koja dovodi do nekih neuroloških stanja koja su vrlo česta, a to je recimo konfuzija pacijenta. Pacijent se obično ne snalazi u prostoru, nekada priča nepovezano, različite su kliničke slike koje viđamo, ali se dešavaju zbog svih ovih promena na moždanim krvim sudovima", objašnjava dr Krtinić.

Prema njenim rečima, najčešće se takve komplikacije vraćaju u prvih šest nedelja do dva meseca nakon preležane bolesti, međutim, mogu se desiti i nakon tri, četiri, pa i šest meseci.

"Kod pacijenata kod kojih postoje povišeni parametri zgrušavanja krvi, obavezno se daje anti-koagulantna terapija i dok su na bolničkom lečenju i ona se nastavlja i prati i nakon otpusta iz bolnice. Bitno je da što duže uzimaju tu terapiju, najmanje mesec i po do dva, da bi predupredili moguće komprikacije. To je nešto što viđamo najčešće", kaže dr Krtinić.

Dodaje da virus ne napada samo pluća, već praktično može da ošteti svaki organ u telu.

"Tada dolazi do različitih oštećenja tkiva i organa i ona mogu nastati praktično na svakom organu, zbog toga se javlja jedna produžena malaksalost i hronični zamor. Kod preležane teške bolesti pacijenti i nakon pola godine osećaju zamor, malaksalost, znojenje, noćno znojenje", navodi dr Krtinić.

Neophodno sticanje imuniteta koji obezbeđuje vakcina

Dr Gordana Krtinić kaže da je apsolutna preporuka da kao zemlja što pre stvorimo taj željeni vakcinalni obuhvat od sedamdeset odsto.

"To ne znači da osobe koje su vakcinisane ne mogu da se zaraze, a posebno se odnosi ova poruka i apel na one osobe koje nisu u potpunosti završile vakcinaciju. Neko ko je dobio prvu dozu, pa čeka drugu ili je prošlo samo nekoliko dana od druge doze – ne smatra se zaštićenom osobom. Tek kada prođu tri nedelje od druge doze vakcine možemo reći da je osoba potpuno vakcinisana", navodi Krtinić.

Dodaje da se u tom periodu dešavaju najčešće greške da se ljudi opuste i da se ne pridržavaju opštih mera i pravila koja smo već svi naučili.

Ceo tekst možete pročitati na portalu Magločistač.

Autor: Magločistač

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.