Do Subotice vozom 160 kilometara na sat

Izvor: NaDlanu.com, 29.Nov.2013, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do Subotice vozom 160 kilometara na sat

Ukoliko se realizuje dogovor o modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta, na kojoj će vozovi ići i do 200 km/h, putnici će do Subotice, umesto za četiri sata, stizati za oko 60 minuta. Druga železnička žila kucavica, barska pruga, i dalje je užasno spora, putovanje od Beograda do mora traje bar 12 sati.

Posle dogovora srpskog, mađarskog i kineskog premijera o ulaganju novca u prvu brzu prugu Srbije, u Beograd je stigao i tim Kineske železničke korporacije koji je najavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << bi studija izvodljivosti ovog projekta mogla da bude završena za šest meseci.Kinezi su prvo razgovarali sa ministrom saobraćaja Aleksandrom Antićem, uslediće sastanci sa predstavnicima „Železnica Srbije“ i vožnja prugom Beograd - Budimpešta. Prve procene su da bi ceo posao Srbiju koštao oko 885 miliona evra, što nameće i pitanje - kako to da se plati. Pitanje finansiranja projekta tek treba da usaglase Srbija, Mađarska i Kina. Za Srbiju će polazna tačka biti da se nova zaduživanja pomere za godine nakon 2016. - kaže ministar Antić.Iako je ranije najavljivano da bi se ta deonica radila za brzine do 200 km/h, sada se govori o 160 na sat. Osnovni razlog je to što je na delu pruge između Beograda i Subotice potreban i putnički i teretni saobraćaj.Sada na trasi od Beograda do Subotice vozovi idu najbrže 70 km na sat, jer je na čak sedam mesta uveden režim lagane vožnje, pa se 150 km prelazi za oko četiri sata, modernizacijom pruge putovanje bi bilo skraćeno na sat.Ovaj tračak nade ipak ne menja sumornu sliku železničke mreže. Polovina pruga izgrađena je u 19. veku. Pruga Beograd – Bar, čiji je poslednji prag postavljen 27. novembra 1975, projektovana je za brzine od 80 do 120 km na sat. Vozovi su na ovoj deonici nekada jurili i 100 km na sat. Ova brzina sada je moguća na svega tri odsto od 3.800 km pružne mreže u Srbiji."Beograd - Bar je teška deonica, na nekim delovima vozi se 10 km na sat. Pruga je u lošem stanju i zato se umesto sedam sati, iz Beograda do Bara putuje bar 12. Samo da izađete iz Beograda do Resnika potrebno je pola sata", kaže jedan od mašinovođa.Procene su da je za ukidanje laganih vožnji na barskoj pruzi i Koridoru 10 potrebno 350 miliona evra.Izvor: Blic
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.