Izvor: Magyar Szó, 16.Apr.2015, 06:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 2018. godine će biti čak milion novih mađarskih državljana

U organizaciji odbora Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara iz Bačkog Gradišta, juče pre podne je u Bačkom Gradištu po osmi put održan konzulski dan na kojem je prisustvovao konzul Mađarske u Subotici, Zoltan Plank. Organizatori su u prostorijama mesne zajednice primali građane koji su podnosili molbe za mađarsko državljanstvo. Saradnici Glavnog Konzulata iz Subotice su ovoga puta primili 127 zahteva.

Konzul, Zoltan Plank, je za „Mađar so“ izjavio da od svakoga ko >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << traži mađarsko državljanstvo se već četiri godine zahteva da solidno govori mađarski jezik, na nivou na kojem je jedan mađarski građanin sposoban završiti svoje poslove sa nadležnima, ali još uvek se javljaju ljudi koji bez zadovoljavajućeg znanja mađarskog jezika traže državljanstvo. Konzul naglašava da građani koji dobiju mađarsko državljanstvo moraju sve svoje životne situacije, koje se uvode u matične knjige, rođenje, smrt, sklapanje braka, razvod, prijaviti i nadležnima u Mađarskoj. Zahtev za upis u matičnje knjige se može tražiti i u subotičkom konzulatu.

- Interesovanje za prijem u mađarsko državljanstvo je stalno, ali se smanjuje broj građana koji se prijavljuju za državljanstvo. U Subotici se dnevno primi između 40 i 50 zahteva, a prilikom konzulskih dana, u proseku, se primi između 120 i 150 zahteva. Želimo da do 2018. godine broj novih državljana Mađarske dostigne milion, a prema sadašnjim podacima taj broj ćemo i dostići – kaže Zoltan Plank.

Saradnici Glavnog Konzulata su juče predali pet pasoša građanima iz Bačkog Gradišta. Sledeći konzulski dan u tom selu će biti održan u junu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Dvojno državljanstvo, dupla obaveza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2015

Građani Srbije koji dobiju dvojno mađarsko državljanstvo moraju sve svoje životne situacije koje se vode u matičnim knjigama, kao što su rođenje, smrt, sklapanje braka, razvod, prijaviti i nadležnima u Mađarskoj, izjavio je konzul Mađarske u Subotici Zoltan Plank...Kako prenosi Mađar so, Plank...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.