Đurić: Odnosi Srbije i Hrvatske imaju uzlaznu liniju

Izvor: RTS, 24.Jun.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Odnosi Srbije i Hrvatske imaju uzlaznu liniju

Odnosi između Srbije i Hrvatske imaju uzlaznu liniju, ali postoje otvorena pitanja koja su tu da bi ih rešavali, a ne da bi zbog njih imali glavobolje, ocenio je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić.

Hrvatski konzul je na prijemu povodom predstojećeg Dana državnosti ove zemlje - 25. juna istakao da mu je drago što u Vojvodini ima državljana Republike Hrvatske, koji samim tim imaju privilegiju da budu i državljani Evropske unije, prenosi Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

Takođe je istakao da će Vojvođani imati još jednu privilegiju time što imaju svog predstavnika u Evropskom parlamentu, nakon što je dosadašnji pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne zajednice Andor Deli, kao dvojni mađarski državljanin, sa liste mađarskog vladajućeg Fidesa izabran za poslanika u Evropskom parlamentu na nedavnim izborima.

Na osnovu toga, konzul je ocenio da se Vojvodina i Srbija, preko svojih suseda, "silovito približavaju Evropskoj uniji".

"Ja mislim da su svi svesni da su odnosi dve države u uzlaznoj liniji, kao što su svesni da postoje otvorena pitanja, koja su tu da bi ih rešavali, a ne da bi zbog njih imali glavobolje. Ja sam uveren, kao partneri pod zajedničkim krovom Evropske unije da ćemo sve ono što je sporno uspeti rešiti", rekao je Đurić.

Prijemu je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima i državni sekretari u Vladi Srbije, pokrajinski funkcioneri, gradonačelnik i predsednik Skupštine Grada Subotica, predstavnici diplomatskog kora, kao i hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji.

Dan državnosti Hrvatske je praznik koji se obeležava u Hrvatskoj svakog 25. juna, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor doneo Ustav proglasivši Hrvatsku samostalnom i nezavisnom državom.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski konzul: Odnosi sa Srbijom idu uzlaznom linijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2014

Odnosi između Srbije i Hrvatske su uzlaznoj liniju, ali postoje otvorena pitanja koja su tu da bi ih rešavali, a ne da bi zbog njih imali glavobolje, ocenio je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Ðurić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.