Denjub fuds se žali zbog kazni

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Denjub fuds" se žali zbog kazni

Beograd -- "Denjub fuds grupa" će se žaliti međunarodnim organima zbog kazne od tri miona evra za monopol.

Proces raščišćavanja monopola u Srbiji mogao bi da postane i međunarodni problem.

Kompanija "Denjub fuds grup", vlasnik "Imleka" i Subotičke mlekare, najavila je da će se, osim domaćim sudovima, na kaznu Komisije za zaštitu konkurencije žaliti i pred međunarodnim institucijama. U Komisiji kažu da je odluka temeljno obrazložena, ali u njenu zakonitost sumnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i doskorašnja predsednica Komisije Dijana Bajalović Marković.

"Imlekovo" i subotičko mleko po svemu sudeći teći će pred domaćim sudskim, ali i međunarodnim organima.

"Denjub fuds grupa" ne miri se sa kaznom od tri miliona evra za nametanje nepravednih uslova poslovanja.

Osim što tvrde da nemaju monopol, kažu i da nisu mogli da budu kažnjeni po novom zakonu o konkurenciji jer je postupak vođen po starom.

Pravna zastupnica "Denjub fuds grupe" Milica Subotić kaže da je tužba pred upravnim sudom prvi korak, ali - ne i poslednji.

"’Denjub fuds grupa’ je kao strani investitor iz Holandije obavestio državne organe Republike Srbije kao i druge relevantne institucije o postojanju povrede prava od strane Republike Srbije, odnosno nadležnog organa Komisije za zaštitu konkuencije, pa u tom smislu će u skladu sa bilateralnim sporazumom Srbije i Holandije pokušati da zaštiti svoja prava pred nadležnim međunarodnim institucijama", kaže ona.

U Komisiji ne komentarišu procese koji su u toku, ali u obrazloženju odluke stoji da je novi zakon primenjen jer je blaži po počionioca - stari zakon predviđao je čak i zatvaranje, mada prekršajni sudovi uglavnom nisu izricali najteže mere.

Doskorašnja predsednica Komisije Dijana Bajalović Marković, pod čijim je vođstvom još 2008. godine doneta odluku da "Denjub fuds grup" ima nedozvoljeno veliko učešće na tržištu, kaže da kazna nije po zakonu iako se zasniva na njenoj odluci, jer se zakon ne može primenjivati retroaktivno.

Ističe da tako ne brani tajkune za koje je tvrdila da su uticali da ne bude reizabrana u Komisiju.

"Može se govoriti da je u pitanju primena blažeg zakona za počinioca, međutim ni to načelo nije moguće primeniti, jer je postupak vođen i okončan po starom zakonu", kaže ona.

"Ja branim pravni princip i to sam iznosila ranije. Pisala sam ranije o tome stručne članke i u Analima pravnog fakulteta. Moja teza od početka je bila da nema retroaktivne primene ovog zakona. Bez obzira ko je u pitanju, on ima pravo na primenu zakona", navodi Dijana Bajalović Marković.

Monopole je očigledno bolje sprečiti nego lečiti, pa se tako posle najave da bi zbog vlasništva u mobilnom operateru Vip, Austrijski telekom obratio Komisiji za mišljenje da li bi kupovinom "Telekoma" prekršio zakone.

U Komisiji kažu da i dalje rade analize tržišta mleka i mlečnih proizovda kao i nafte i naftnih derivata.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.