Dekan zaposlio ćerku u biblioteku fakulteta

Izvor: Večernje novosti, 19.Feb.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekan zaposlio ćerku u biblioteku fakulteta

SAVET za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" pozvao je Ministarstvo pravde, nauke i tehnološkog razvoja i Univerzitet u Novom Sadu da hitno sankcionišu Nenada Vunjaka, dekana Ekonomskog fakulteta u Subotici, za koga je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je na fakultetu na poslovima bibliotekara zaposlio svoju ćerku Tamaru Antonijević. Po mišljenju Saveta, on je tako prekršio Zakon o borbi protiv korupcije, a na osnovu dokumentacije Agencije za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << protiv korupcije proizlazi da je reč o nepotizmu. - Agencija je predložila njegovo razrešenje sa dužnosti dekana, ali Vunjak je i dalje na toj funkciji - navodi se u saoštenju. Istaknuti prof. dr Nenad Vunjak na čelu Ekonomskog fakulteta je od akademske 2010/2011. godine. Komentar na optužbe Agencije za borbu protiv korupcije u saopštenju dao je kolegijum ove renomirane visokoškolske ustanove, koji ističe da "nije bilo povrede javnog interesa, pa samim tim niti sukoba interesa u slučaju Vunjaka, kao i da je ishitreno doneta odluka o javnom objavljivanju preporuke za razrešenje s funkcije dekana, koju Savet fakulteta nije prihvatio". - Protiv Vunjaka je početkom 2014. Agencija za borbu protiv korupcije vodila postupak zbog navodnog sukoba interesa nastalog zasnivanjem radnog odnosa ćerke Tamare Antonijević, diplomiranog ekonomiste s položenim stručnim ispitom, na radnom mestu bibliotekar u Biblioteci Ekonomskog fakulteta u Subotici - objašnjava kolegijum fakulteta. - Postupak je, navodno, pokrenut po službenoj dužnosti jer Vunjak nije o svojoj nameri pismeno, pre zasnivanja radnog odnosa s ćerkom, obavestio Savet fakulteta i Agenciju za borbu protiv korupcije. Međutim, dekan je Savet fakulteta obavestio usmeno, a u zakonskom roku dostavio izjašnjenje Agenciji za borbu protiv korupcije. Kako Agencija nije prihvatila sve njegove navode, rešenjem od 10. marta prošle godine konstatovano je da je on interesno pogodovao povezanom licu i tako doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, te mu se zbog toga izriče mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje s funkcije dekana. - Savet fakulteta je 5. juna ponovo razmatrao rešenje Agencije i ceneći da fakultetu nije naneta šteta, niti je povređen javni interes, odbio predlog za razrešenje Vunjaka s mesta dekana i o tome u zakonskom roku obavestio nadležne - dodaje kolegijum. VELIKA FAMILIJA KOLEGUJUM Ekonomskog fakulteta ističe da stepen srodstva nije dokaz sukoba interesa po automatizmu i, kako navode, na ovom fakultetu je oko trećina zaposlenih u bračnom ili krvnom srodstvu i opravdano se smatra da nije povređen javni interes.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

NEPOTIZAM NA FAKULTETU Dekan zaposlio ćerku u biblioteci

Izvor: Blic, 19.Feb.2015

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije zahteva da Nenad Vunjak, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, bude razrešen dužnosti...Savet za monitoring navodi da je zaposlio svoju ćerku Tamaru Antonijević u fakultetskoj biblioteci te poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.