Deca migranti kreću u subotičke škole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca migranti kreću u subotičke škole

U našoj zemlji trenutno je preko 3 hiljade migranata i izbeglica koji se obrazuju u 33 škole širom Srbije. Prošle godine nastavnici u Subotici odlazili su u Prihvatne centre, kako bi im držali nastavu, a od ove školske godine, tačnije od sledeće nedelje, 13 mladih migranata kreće u škole u tom gradu.

U Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici trenutno je smešteno 55 muškaraca i žena, a među njima je i 13-oro dece različitog uzrasta. Oni će od sledeće nedelje biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uključeni u sistem obrazovanja u Srbiji.

"Školska godina 2017/2018. organizovana je u celosti u Prihvatnom centru. Nastavnici iz osnovnih škola odlazili su u Prihvatni centar i tamo držali nastavu. Od sledeće nedelje, dva puta nedeljno, nastavnici će odlaziti u Prihvatni centar, a dva puta će deca migranti odlaziti na nastavu u OŠ "Jovan Mikić", kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.

"Prošla godina je bila uspešno završena. U Subotici su bili uključene četiri osnovne škole: dve su radile sa decom nižeg školskog uzrasta, a dve sa starijom. Ove godine će nastavnici iz tri škole odlaziti u Prihvatni centar i tamo realizovati nastavu, a jedna škola će biti domaćin učenicima migrantima", ističe Branka Bešlić, Školska uprava Sombor.

"Tamo smo prepoznali učenike koji nose izuzetne talente pa smo tako došli na ideju da napravimo jedan projekat i da kroz njega razvijamo talente učenika migranata u adekvatnim uslovima, pa ćemo im zbog toga obezbediti prostor u našoj školi u kojoj ćermo dva puta nedeljno raditi sa tim učenicima", naglasila je Marija Milodanović, direktorka OŠ "Jovan Mikić" , Subotica.

Decu u Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici obišle su i Paola Kamili, predstavnica Evropskog odbora sindikata za obrazovanje i Sara Kik, predstavnica Evropske federacije poslodavaca u sektoru obrazovanja, koje su izrazile zadovoljstvo onim što lokalna zajednica i država čine kako bi obezbedile uslove za stanovanje i školovanje mladih migranata, a Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije koji okuplja oko 40.000 prosvetnih radnika, istakla je značaj uključivanja ove dece u obrazovni sistem Srbije.

"Nama je, pre svega, značajno da deca koja su u tranziciji uđu u naši sistem i postanu deo formalnog načina obrazovanja", kaže Valentina Ilić predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

U našoj zemlji trenutno je 3360 mladih migranata koji se školuju u 33 škole širom Srbije, a prema oceni predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, izuzetno je značajno što su oni uključeni u obrazovni sistem Srbije.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.