Danas Svi sveti, sutra pravoslavne zadušnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas Svi sveti, sutra pravoslavne zadušnice

Rimokatolički vernici danas obeležavaju verski praznik Svi sveti. Ovaj verski praznik je posvećen svim svecima koji su na nebu, dok 2.novembra na Dušni dan obilaze se groblja i posećuju grobovi svojih najmilijih. Međutim, u Subotici porodice obilaze grobove svojih najmilijih i 1.novembra.

Običaj je da se na ovaj dan obilaze grobovi najmilijih i ukrašavaju svećama i cvećem. Na ovaj praznik se slave svi sveci, odnosno i oni koje je crkva proglasila svetima i oni za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se veruje da su sveti. Margit Godar iz Subotice kaže da je od malena učena da se 1.novembra ide na groblje.

U JKP Pogrebno kažu da su groblja uređena i da je sve spremno za Sve Svete, ali i pravoslavne zadušnice koje se obeležavaju sutradan 2. novembra, kapije će biti otvorene od 7 do 17 časova.

Ovaj dan je posvećen svim svecima, kojih je u Katoličkoj crkvi vrlo mnogo. Samo za vreme pape Pavla Jovana II za svece su proglašene 482 osobe, dok Katolička crkva poznaje 7.000 svetaca i blaženih. 2. novembra, slavi se "Dušni dan". Osim u katoličkoj crkvi, ovaj se praznik obeležava i u engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangelističkim crkvama, mada je tamo poprimio različite oblike, zavisno o dotičnoj crkvi.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.