Izvor: Magyar Szó, 15.Okt.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daljinsko grejanje neće poskupeti

Gradonačelnik, Jene Maglai, je sa pratnjom posetio Subotičku toplanu gde je razgovarao sa vođstvom javnog preduzeća o aktuelnim i važnim pitanjima kao što je cena daljinskog grejanja i priprema za grejnu sezonu.

„U toplani je sve spremno da se pokrene sistem daljinskog grejanja, gasni kotlovi su spremni, a ukoliko bi došlo do problema sa snabdevanjem gasom, mazuta ima dovoljno, a urađen je remont i gasnih i mazutnih kotlova”, izjavio je gradonačelnik, dodajući da toplana >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << greje više od 10.000 korisnika što znači da toplotom snabdeva više od 30.000 građana. Dobra vest je da je javno preduzeće ove godine ostvarilo dobit od čak 50 miliona dinara što znači da neće biti poskupljenja za korisnike.

Gradonačelnik je napomenuo da se vode razgovori između grada i toplane o novom tarifnom sistemu i da se do kraja oktobra može očekivati usvajanje novih odluka. „Nadam se da će nov tarifni sistem biti pravičniji i bolji za građane, a da neće štetiti preduzeću”, izjavio je gradonačelnik.

Toplana je tokom letnjeg perioda uspela je da zameni kompletno ceo sistem cevi, čime je osavremenjen ceo sistem koji će doneti znatne uštede. Investicija je koštala 2.4 miliona evra, a radovi su finansirani od kredita uzetog pre tri godine, a na raspolaganju stoji još 2.2 miliona evra. „Prema ranijim planovima taj novac je trebao biti potrošen za podstanice i za postrojenje u bolnici”, izjavio je Dervo Ahmetović, v.d. direktora toplane, dodajući da je urađena analiza koja je pokazala da se ovaj novac može i pametnije uložiti, recimo u proizvodnju. „Trebalo bi se uložiti u kotlove koji su stari i do 40 godina. Kada bi sredstva iskoristili u tu svrhu, grad bi bio miran narednih 30 godina”, izjavio je v.d. direktor.

Grejna sezona ove godine zvanično počinje 20. Oktobra, a ukoliko tokom sledećih dana, tri uzastopne noći, temperatura bude ispod 12 stepeni, onda će se sistem grejanja pokrenuti i ranije.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.