DEVOJČICA KONAČNO SA MAMOM I TATOM: Pogledajte dirljiv susret Savića posle deset dana prave agonije (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 11:07

DEVOJČICA KONAČNO SA MAMOM I TATOM: Pogledajte dirljiv susret Savića posle deset dana prave agonije (FOTO)

Devojčica je oduzeta pre 10 dana od svojih usvojitelja zbog propusta Centra za socijalni rad u Subotici i za to vreme bila je u hraniteljskoj porodici.

Borisavu (48) i Biljani (52) Savić, bračnom paru uz Beograda, konačno je, posle 10 dana, vraćena njihova L. S. (3), devojčica koju su usvojili prošle godine.

To je na konferenciji za medije izjavio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Rekli smo da ćemo učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve da rešimo ovaj slučaj u interesu deteta i u skladu sa zakonom. Ministarstvo je osnovalo komisiju, članovi su dobili zavzadatak da u skladu sa zakonom provere svu dokumentaciju i podobnost porodice Savić i da daju predlog ministru. Rešenjem ministra doneo sam odluku da se odobri usvojenje od strane porodice Savić. Malopre sam održao sastanak sa porodicom Savić i kao ministar im uvek stojim na raspolaganju. Čestitam porodici Savic, želim im sve najbolje. Da to dete raste u jednom normalnom okruženju - rekao je ministar Đorđević dodajući da je ovo je prvi ovakav slučaj, te da se nada da je i poslednji, kao i da treba da posluži kao opomena svima.

Na konferenciji su se obratili i roditelji devojčice.

- Želeo bih da se zahvalim svim građanima koji du nam pružili nesebičnu podršku, svim novinarima koji su ispratili slučaj. Nas ovo obavezuje da postanemo roditelji kojima ce se nasa ćerka ponositi - rekao je Borisav Savić.

Roditeljima je priređeno i iznenađenje kada se na konferenciji pojavila devojčica. Tada je izručila punu korpicu slatkiša i pozvala novinare da se posluže, pa im podelila bombone.

- Biće medijska ličnost. Nismo mogli da zamislimo drugačiji scenario. Srećni smo! - rekla je majka.

Podsetimo, Centar za socijalni rad u Subotici dao je Savićima na usvajanje trogodišnju devojčicu oktobra prošle godine, da bi je posle 8 meseci oduzeo.

Devojčica je data u hraniteljsku porodicu, a kao razlog oduzimanja deteta navodi se prevelika razlika u godinama između nje i usvojiteljke.

Ta razlika, prema Porodičnom zakonu, ne sme biti manja od 18 godina, ali ni veća od 45, što jeste slučaj sa Biljanom i devojčicom koja je njoj i njenom suprugu data na usvajanje.

Ipak, u ovom Zakonu se navodi i da izuzetno ministar zadužen za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje van ovih granica, ako je to u najboljem interesu deteta.

Kako su rekli iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost, o nezakonitostima prilikom postupka usvajanja saznali su od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Slučaj mora biti rešen na zakonit način, u najboljem interesu deteta i nikako drugačije. Biće detaljno analiziran i ispitan od strane MUP-a, a svi koji su učestvovali u kršenju propisa i zakona biće kažnjeni. Nema privilegovanih i svako mora da odgovara za svoje postupke - rekao je tada ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je krajem prošle nedelje smenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici i preuzeo ceo predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.