Izvor: Magyar Szó, 22.Apr.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvar stada u Vojvodini

Tokom prvog vikenda aprila, u gradiću Senteš, u Mađarskoj, održana je izložba kuvasa na kojoj su pored najvećih mađarskih odgajivača ove rase prisustvovali i vojvođanski vlasnici i odgajivači ove vrste pasa. Vojvođanski kuvasi su odneli više medalja, a naši uzgajivači se nadaju da će time i u našim krajevima povećati popularnost ove rase.

Subotičanka, Miljković Isidora, je jedna od uzgajivača kuvasa danas u Vojvodini. Ona kaže da je kuvas originalna mađarska rasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << pasa i jedna od najstarijih poznatih pastirskih vrsta koja je sa nomadima stigla u Karpatski basen. To znači da kuvas nije samo vrsta psa, nego i mađarska nacionalna baština koja se vezuje za tradiciju.

-Pogled kuvasa nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uprkos velikom rastu, pokretljiv je, zrači snagu i neku vrstu otmenosti. Nažalost, pojavilo se mnogo popularnih vrsta pasa koje su kuvase bacile u senku. Kuvas je pastirski pas koji je na poljima čuvao stado od napada drugih životinja. Pošto je ova forma života na izmaku, i zadaci kuvasa su se promenili: danas je odličan čuvar kuća. Ali se i danas češće drže na salašima, tako da su sve ređi oni koji poznaju ovu vrstu, njeno poreklo i osobine. Mnogi pogrešno misle da se radi o opasnom psu koji će napasti i gazdu, ali to nije istina. Doduše, zaista ima potrebu za odlučnim gazdom, ali sa članovima porodice i sa decom je jako strpljiv i jako se vezuje za njih. Brani ih i pun je ljubavi prema njima – objašnjava Isidora, dodajući da nakon II. svetskog rata ruski vojnici nisu mogli ući na salaše koje su čuvali kuvasi. Tada su mnoge od njih i pobili što je rezultiralo velikim smanjenjem broja ove vrste pasa, koja se morala ponovo odgajati.

Iz kuvasa se polako gubi osobina čuvara tako da se u Transilvaniji organizuje poseban program za njih: mađarski odgajivači nose svoje pse u Transilvaniju gde ih tamošnji pastiri vode na pašnjake da bi čuvali ovce i na taj način održali u njima instinkt čuvara. Kada se ovi psi vrate svojim gazdama, postaju odlične životinje za odgoj, koje čuvaju pastirsku liniju.

Na takmičenje u Sentešu se ove godine prijavilo 60 pasa, što je veliki broj po Isidori, jer se retko ko bavi njihovim odgojem. Na izložbi je prisustvovalo i osam vojvođanskih kuvasa: iz Subotice, Sente, Kikinde, Tornjoša i Maradika. Nagradu najboljeg mladog mužjaka je osvojio Isidorin pas. Nagradu najlepše životinje na izložbi je osvojio pas vlasnika iz Sente, Mihalja Olaija. Ali su i drugi vlasnici iz Vojvodine osvajali nagrade.

– Nismo imali nikakva očekivanja, nismo računali na nagrade. Na izložbu smo išli da prikažemo vojvođanske kuvase, jer naši psi još uvek imaju neke odlike koje već nisu prisutne u mađarskim kivasima. Ja sam sa odgajanjem kuvasa počela sasvim slučajno, pre deset godina, kada smo tražili dobrog čuvarkuću. Pošto je moj muž Mađar, razmišljali smo o nabavci mađarske rase i tako smo stigli do kuvasa. Jako smo ga zavoleli zbog njegove naravi, a pored toga je i jak, zdrav, a nije zahtevan ni u ishrani, ni u održavanju. Pošto smo hteli još jednog kuvasa na svom imanju, odveli smo našu ženku na parenje i tako smo započeli sa odgajivanjem – priča Isidora.

Pre dve godine osnovan je Klub srpskih kuvasa koji trenutno ima trideset članova, a već iste godine je održana i prva izložba ovih pasa u Senti, dok su se vlasnici prošle godine susreli u Subotici. Ove će se godine u Malom Iđošu održati sledeća izložba ovih pasa, i to 20. septembra.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.