„Čistoća” ne čisti u svom dvorištu

Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Čistoća” ne čisti u svom dvorištu

Preduzeće koje bi trebalo da brine o čistoći gradskih ulica, na svom placu ima jednu od najvećih divljih deponija u centru Subotice

Subotica – Stanari i vlasnici poslovnih prostora u ulici Petra Drapšina u užem centru grada nedavno su se pobunili zbog toga što komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo” sa sopstvenog placa u toj ulici ne odnosi smeće. Preduzeće koje bi trebalo da brine o čistoći gradskih ulica istovremeno je vlasnik jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od najvećih divljih deponija u samom gradskom jezgru.

Zbog čega „Čistoća i zelenilo” ne čisti prostor gde se nekada nalazila njihova upravna zgrada, a od pre dve godine pretvorena u ruševinu, nema odgovora, i pored pokušaja „Politike” da sazna šta preduzeće namerava sa ovim placem u centru grada. U međuvremenu, na ovom prostoru samo se gomila otpad stvarajući neprijatnosti svima u okolini i ruži ulicu koja bi trebalo da bude „konzervirana” sa sačuvanom turskom kaldrmom i ponudom zanatske robe.

Inače, rušenje objekta koji pripada „Čistoći i zelenilu” pre dve godine izazvalo je veliko ogorčenje među Subotičanima jer je reč o kući koja se nazivala Hajzlerovo ili parno kupatilo. Ovu zgradu je prve decenije 20. veka kupio dr Hajzler i tu otpočeo lečenje svojih pacijenata, stalno dograđujući objekat u stilu kasne secesije. Sa unutrašnjom dekoracijom, bazenima i odvojenim sobama, gde je svaka imala kadu za sprovođenje posebnih medicinskih tretmana, zgrada je bila prvo jedinstveni banjski, a potom i istorijski objekat. Međutim, u drugoj polovini 20. veka, kada je prešla u ruke države, tu su naseljene kancelarije, između ostalih, i tadašnjih gradskih komunalaca. Objekat je ostao u rukama „Čistoće i zelenila” čije rukovodstvo je pre dve godine odlučilo da sruši objekat, a za to su dobili i saglasnost gradskih vlasti uz tvrdnju da tamo više nema ništa vredno čuvanja. Rušenje je obavljeno u vrlo kratkom roku, a nezvanično se moglo čuti da ima nekoliko zainteresovanih investitora za ovu lokaciju. Stav i nezadovoljstvo Subotičana zbog ovako brzog rušenja možda su najbolje izrazili mladi ljudi koju nakon što su bageri srušili celokupan enterijer preko dvorišnog zida ispisali grafit na engleskom: Total destruction – „potpuno uništenje”.

Međutim, porodica dr Hajzlera, čiji potomci žive u Subotici, kako „Politika” nezvanično saznaje, preduzela je i konkretne korake i angažovala advokata iz SAD da brani imovinu njihovog pretka. I dok se čeka na odluku suda, u „Čistoći i zelenilu”, koja je uostalom i dalje vlasnik sada već srušenog objekta, ne osećaju obavezu čak ni da počiste svoj plac.

A. Isakov

[objavljeno: 06/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.