Centralna proslava Dužijance u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralna proslava Dužijance u Subotici

Centralna proslava "Dužijance", manifestacije kojom se slavi završetak žetve, umesto na glavnom gradskom trgu u Subotici zbog kiše je održana u katedrali svete Terezije Avilske, gdu su bandaš Luka Gabrić i bandašica Ana Ivanković Radak gradonačelniku Bogdanu Labanu predali hleb od novog žita.

Svečana povorka u kojoj su se našli konjanici, risari i risaruše obučeni u narodne nošnje, te bandaš i bandašica u kočiji ukrašenoj krunom od žita prodefilovali su gradom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do katedrale svete Terezije Avilske gde je održano euharistijsko slavlje, zahvala Bogu na plodovima pšenice.

„Najviše nade polažemo u našu omladinu jer će oni običaje vezane za tradiciju „Dužijance" preneti budućim generacijama. Uz to, kao organizatori, imamo želju da poboljšamo njen turistički aspekt kako bi tu našu manifestaciju mogli da promovišemo ne samo u Subotici nego i u široj javnosti", kaže Marinko Piuković, predsednik Organizacionog odbora „Dužijance".

Bandaš Luka Gabrić i bandašica Ana Ivković Radak predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu hleb napravljen od novog brašna, što je vrhunac centralne proslave „Dužijance", tradicionalne manifestacije kojom paori sa severa Bačke duže od jednog veka slave završetak žetve.

"Dužijanca" bi kao svetkovina dostojanstva, pobožnosti i zahvalnosti, uvek trebala da bude simbol zajedništva, a Subotica sredina u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju i uvažavaju", rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, ističući da će lokalna samouprava nastaviti da podržava ovu manifestaciju.

Počasna uloga na svečanosti pripala je ovogodišnjem bandašu i bandašici.

"Velika je čast biti bandašica. Poseban je osećaj stajati u katedrali ispunjenoj ljudima kako biste izrazili zahvalnost Bogu na uspešno završenoj žetvi", kaže Ana Ivanković Radak, bandašica.

Njen stav deli i bandaš Luka Gabrić.

"Zaista je ovo jedno prelepo iskustvo. Jako sam srećan i počastvovan što sam ja bandaš ove godine", izjavio je bandaš Luka Gabrić.

Svečanosti u katedrali svete Terezije Avilske prisustvovao je i Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

"Vrlo je važna ova manifestacija jer je vezana za ono što je nezaobilazno u životu svih, a to je zrno žita koje predstavlja suštinu ljudskog bivstvovanja na planeti", istakao je Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i najavio da će AP Vojvodina nastaviti da podržava "Dužijancu" i njoj srodne manifestacije.

Dužijanca je jedna od najvažnijih manifestacija u gradu na severu Bačke kojom se duže od jednog veka slavi završetak žetve. Ona predstavlja spoj seoskog i ruralnog, svetovnog i duhovnog, ali i različitosti ujedinjene u tradiciji koja je ujedno i značajan turistički potencijal u budućnosti Subotice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.