Cene zemljišta ubrzano rastu

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene zemljišta ubrzano rastu

Da li je motika u ruke najsigurnija investicija u vreme krize, ili visoku cenu njiva, u okolini Subotice, ipak određuju mešetari

Subotica – Cena njiva na severu Bačke neprestano raste od 2008, i to na godišnjem nivou od bar 10 odsto, tvrdi za „Politiku“ sudski veštak Daniel Mačković.

Da li to znači da je napokon počeo da se vrednuje rad, pa svako ko uzme motiku može da računa na dobar prihod? Čak i stručnjaci za oblast prometa nekretnina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne mogu sa sigurnošću da objasne ovaj stabilni rast vrednosti poljoprivrednog zemljišta. Procenjuje da su na to uticale subvencije vlade za gazdinstva, ali ne isključuju se i, kako kažu, mešetarski razlozi. Znalci kažu da sa cenom od oko 8.000 evra po hektaru ulaganje isplati za 20 godina, međutim ko neće da ore već da gradi taj je spreman i na višu cenu. I dok se svi slažu da je cena zemlje jedina nekretnina čija vrednost i u ekonomskoj krizi skače, nema saglasnosti oko toga koliko vredi jedan hektar u slobodnoj prodaji. Procene se kreću od šest do 20.000 evra po hektaru.

Zbog toga, najmanje dvadesetak ratara ne može da se pomiri sa cenom koju su im ponudili „Putevi Srbije“ još 2010. godine, kada su eksproprisane njive na trasi ipsilon kraka, dela Koridora 10. Tada su vlasnicima zemlje ponudili 69 dinara po kvadratnom metru, dok se u isto vreme na trasi istog koridora plaćalo od 400 do 600 po kvadratnom metru na jugu Srbije. Grupa poljoprivrednika predala je tužbu sudu tražeći višu cenu, i za sada jedino je Branko Kopilović dobio presudu.

– Ovi naši zahtevi rešavaju se na vanparničnom odeljenju Osnovnog suda u Subotici koji je odredio veštaka da proceni zemlju i saslušao predstavnika Poreske uprave koja je predložila tu cenu. Sudija je prihvatio mišljenje sudskog veštaka po kojem zemlja vredi 460 dinara po kvadratnom metru, i to je i potvrđeno na Višem sudu u Subotici. Međutim, „Putevi Srbije“ su se žalili višem kasacionom sudu na zakonitost postupka i na tu odluku još čekamo – kaže Kopilović za „Politiku“. Njemu je eksproprisano 4.540 kvm gde je trebalo da bude izgrađena petlja koja će sastavljati ipsilon krak sa Somborskim putem.

            Kao što on čeka na presudu, tako je čekaju i ostali ratari koji su tužili „Puteve Srbije“ nezadovoljni ponuđenom cenom, po Kopilovićevoj „mustri“. Njegov komšija Đura Gršić ostao je bez gotovo celog hektara njive. – Nakon četiri veštačenja, prihvaćena je, cena od 460 dinara po metru kvadratnom, ali presude još nema – kaže nam Gršić.

            Njegova najveća dilema je da li će od tog novca moći da kupi novo parče njive. Daniel Mačković kao sudski veštak objašnjava da cena uvek zavisi od „opremljenosti“ parcele, odnosno od toga da li ima sistem za navodnjavanje, kvaliteta zemlje, kao i od lokacije. Prema njegovom mišljenju, treba uvažiti i činjenicu da se prilikom kupovine poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko i da je tada i cena viša.

– Mnogi očekuju da za zemlju mogu da dobiju cenu koja važi u Evropskoj uniji od pet evra po kvadratnom metru, odnosno 40.000 evra po hektaru – kaže Mačković.

Toliki iznos se isplaćuje jedino u slučaju kada se poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko. Ratari pokazuju ugovore koje je trgovačka kuća „Pevec“ sklopila sa vlasnicima njiva u Malom Bajmoku, pored Somborskog puta gde je recimo za oko tri hektara isplaćeno neverovatnih 440.000 evra. Tom prilikom, „Pevec“ je od ratara u okolini kupio oko 20 hektara, a nakon stečaja firme, pitanje je kome će ova zemlja pripasti i koliku će cenu, u slučaju prodaje, postići.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 20.03.2013
Pogledaj vesti o: Subotica,   Nekretnine

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.