Cane i VAC preuzimaju tržiste

Izvor: B92, 16.Maj.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cane i VAC preuzimaju tržiste"

(FoNet, arhiva)

"Novosti", "Ringijer" i "Pres pablišing grup" saopštili su da Stanko Subotić Cane i nemački "VAC" pokušavaju da preuzmu kompletno tržište štampe u Srbiji.

Pomenuti izdavači dnevnih i periodičnih novina pozvivaju državne organe da to spreče.

U saopštenju koje su potpisali glavni urednici "Večernjih novosti" Manojlo Vuković, "Blica" Veselin Simonović i "Presa" Dragan J. Vučićević, od nadležnih državnih organa se traži da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispitaju taj slučaj i spreče "nezakonito preuzimanje tržišta štampe i formiranje monopola".

U saopštenju je navedeno da pojedine banke, poverioci kompanije "Futura" u stečaju, "uporno odbijaju" da podrže plan restruktuiranja te firme, koja je sa 1 200 prodajnih mesta širom Srbije najvažniji i najveći distributer novina u Srbiji.

Te kompanije podsećaju i da je "Futura" bila u vlasništvu firmi čiji je krajnji vlasnik Subotić, a da je u stečaj otišla pre nekoliko meseci zbog ogromnih dugova dobavljačima.

Izdavačima novina, "Telekomu", "Telenoru", duvanskim kompanijama i ostalim dobavljačima, kako piše u saopštenju, "Futura" duguje 1,95 milijardi, zaposlenima 292 miliona, a Poreskoj upravi 134 miliona dinara.

"Svi ti dugovi najverovatnije će ostati nenaplaćeni ukoliko 'Futura' ode u bankrot", upozorile su te tri kompanije.

Dodaju i da su banke "koje sada teraju" "Futuru" poverioci prvog reda, obezbeđeni hipotekama u nekretninama i zemljištu, te da su jedino njihova potraživanja sigurno naplativa.

"Možda se razlog za ovakvo ponašanje banaka nalazi u njihovim vezama sa VAC-om, koji je jedan deo potraživanja tajno otkupljivao od njih. On jedini ima jasan interes da 'Futura' ode u stečaj", navele su kompanije "Novosti", "Ringijer" i "Pres pablišing grup".

One su objasnile da je "VAC" vlasnik "Štampa sistema" i da bi u slučaju gašenja "Future" preuzeo najveći deo srpskog tržišta štampe, što će dovesti do toga da će VAC postati monopolista u distribuciji štampe.

U saopštenju se navodi i da će, ukoliko "Futura" bankrotira, bez posla ostati oko 2 500 zaposlenih, a da će biti ugroženo na hiljade radnih mesta u dnevnim i nedeljnim novinama, koje neće moći da opstanu u uslovima tržišnog monopola.

Izdavačke kompanije zapitale su kome je u interesu da VAC preuzme srpsko tržište štampe, da se uguši srpska industrija štampanih medija i navele da to građanima Srbije i državi sigurno nije u interesu.

Kompanije su podsetile i da je Subotić osumnjičen za najteža krivična dela, da je za njim raspisana crvena interpolova poternica, da je bio dugogodišnji poslovni partner VAC-a, pa i u "Futuri", i da nikada nije do kraja utvrđeno da li je on još u partnerskim odnosima sa ovom nemačkom kompanijom.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.