CRVENI KONTEJNERI U SUBOTIČKIM APOTEKAMA

Izvor: Kurir, 07.Dec.2010, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRVENI KONTEJNERI U SUBOTIČKIM APOTEKAMA

SUBOTICA - U svim objektima državnih apoteka u Subotici ovih dana su postavljeni crveni kontejneri za odlaganje farmaceutskog otpada. U apotekama kažu da su u većini slučajeva građani infomisani i dolaze da im predaju lekove sa isteklim rokom trajanja.

Kada se kontejneri napune, sakupljeni lekovi se odnose u magacine gde se dalje razvrstavaju. U protekle dve godine, još pre postavljanja kontejnera, u takvim magacinima je sakupljeno i razvrstano skoro dve tone lekova sa isteklim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rokom trajanja. Stari lekovi se prikupljaju od građana, apoteka i farmaceutskih kuća da bi se uskladištili na bezbednom mestu.

Projekat prekogranične saradnje apotekarske ustanove u Subotici i Farmaceutskog fakulteta u Segedinu još nije zaživeo. Lokalna samouprava u Subotici je ponudila objekat u kojem bi se mogao skladištiti taj otpad.

Sakupljanjem farmaceutskog otpada i skladištenjem na jednom mestu želi se sprečiti da se lekovi, posle isticanja roka trajanja, nađu na subotičkom buvljaku, ali i na buvljacima u Mađarskoj, jer oni mogu ozbiljno da ugroze zdravlje onih koji ih koriste, ističu u apotekarskoj ustanovi u Subotici.

Odlaganje i uništavanje farmaceutskog otpada veliki je problem u celom svetu. Kod nas je još veći, jer u zemlji nema fabrike za uništavanje ovakvog otpada, a nije rešeno ni njegovo sakupljanje i skladištenje. Otpad se izvozi u Mađarsku ili Austriju na uništavanje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.