Burna rasprava među subotičkim odbornicima na temu bunjevačkog kao službenog jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2021, 13:20

Burna rasprava među subotičkim odbornicima na temu bunjevačkog kao službenog jezika

Skupština grada Subotice uputila je izmene statuta Grada, koje se odnose na uvođenje bunjevačkog kao službenog jezika, na javnu raspravu. Što je ponovo izazvalo burnu raspravu među odbornicima, dok je gradonačelnik pozvao na smirivanje strasti. Svega dva odbornika glasala su protiv ove odluke.

Ponovo, najblaže rečeno, rasprava odbornika Skupštine grada Subotica na temu bunjevačkog kao službenog jezika, pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između pripadnika bunjevačke i hrvatske nacionalne manjine. Prema odluci, predložene izmene statuta grada kojima se uvodi bunjevački kao službeni idu na javnu raspravu, na kojoj će i šira javnost, svi zainteresovani, moći da kažu svoje mišljenje.

"Nemamo još konkretnu platformu, ali sigurno da ćemo se unutar onih koji smatraju da su Bunjevaci Hrvati, i oni koji smatraju da bunjevački dijalekt ne može postati standardni jezik, na neki način organizovano i planski pristupiti ovom novom koraku kada je u pitanju procedura oko uvođenja takozvanog bunjevačkog jezika u službenu upotrebu", kaže predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

"U javnoj raspravi, naravno, iznećemo sve argumente koje smo i do sada iznosili. Nema tu posebnih argumenata. U osnovi je tu pravo Bunjevaca da im se prihvati i javno pokaže da su samosvojan narod i autohtona nacionalna manjina u Republici Srbiji, da imaju svoju kulturu, svoje istorijsko nasleđe i svoj jezik", rekao je predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić pozvao je odbornike na smirivanje strasti, prethodno optuživši Žigmanova da je za njih najodgovorniji.

"Ne možemo, ni ja kao gradonačelnik, ni ovaj Grad, ni Subotičani, kada nam je potrebno da se ponosimo Bunjevcima i kada to nama ide u korist, a kada ti Bunjevci treba da ostvare neka prava na teritoriji ovoga grada, gde su preko tri veka, e onda tu ćemo da skačemo, histerišemo, osporavamo, i opet u međuvremenu pričamo o suživotu, toleranciji, a samo deklarativno. Sasvim drugačije se ponašamo u lokalnom parlamentu i na pres konferencijama", poručio je Bakić.

Javna rasprava će trajati petnaest dana u od kako usvojena odluka bude objavljena u gradskom službenom listu i podrazumevaće najmanje jedan otvoreni sastanak predstavnika grada sa svim zainteresovanima za ovo pitanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Subotici polemike oko uvođenja bunjevačkog jezika: "Ni Republika Hrvatska neće mirno posmatrati"

Izvor: B92, 02.Apr.2021, 12:44

Na sednici Skupštine Subotice usvojene su izmene Statuta Grada Subotice, koje predviđaju uvođenje u službenu upotrebu bunjevačkog jezika i pisma...Na osmoj sednici Skupštine tog grada ukupno je razmatrano 28 tačaka dnevnog reda, a najviše polemike i ovoga puta izazvala je promena Statuta Grada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.