Bunjevci proslavili Dan Dužijance

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bunjevci proslavili "Dan Dužijance"

Bunjevačka nacionalna manjina u Srbiji održala je u Subotici centralnu proslavu "Dana Dužijance", jednog od svoja četiri nacionalna praznika. U okviru obeležavanja završetka žetve 22. avgusta u Novom Sadu će biti "Dani bunjevačke kulture", a dan kasnije Bunjevci će "Dan Dužijance" proslaviti i na centralnom trgu "srpske Atine".

U skladu sa tradicijom koju Bunjevci na ovim prostorima neguju više od tri veka, svečana povorka sa 400 učesnika obučenih u narodnju nošnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prodefilovala je od Bunjevačke matice do centra Subotice.

Nakon što su položili cveće na spomen bistu Blaška Rajića, sveštenika koji je ovaj običaj uveo u red crkvenih obreda i 1911. godine održao prvu "Dužijancu", na bini u centru grada, u prisustvu brojnih građana, bandaš Vladimir Vuković i bandašica Dunja Mačković predali su hleb od novog brašna predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta.

"Poštovana pridsednice! Predajem Vam ovaj kruv od novog žita, sa naših plodnih njiva, sa željom da "Dužijancu" još dugo slavimo", reči su kojima se bandašica Dunja Mačković obratila dr Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta.

"Hvala lipo! Živi i zdravi bili i dogodine opit slavili", odgovorila joj je dr Suzana Kujundžić Ostojić, primajući hleb od novog brašna.

Nakon što je ove godine ustanovljen standard bunjevačkog jezika, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine izrazila je nadu da će bunjevački, na kome je napisan njen prvi statut, postati i službeni jezik u Subotici, kao i da će "Dan Dužijance" dobiti status zaštićene kulturne baštine Bunjevaca.

"Drugog septembra imamo sastanak sa ministrom kulture, sa direktoricom Etnografskog muzeja i sa hrvatskom stranom koja, takođe, pokušava da zaštiti

"Dužijancu". Ono što znam i bez čega se vraćat nećemo, a to je da i naša "Dužijanca" bude zaštićena", poručila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Čestitajući im praznik, Bunjevcima se obratila Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika Subotice, koja je istakla da je "Dužijanca" tradicionalna svetkovina dostojanstva, ponosa i zahvalnosti na novom rodu žita.

"Očuvanjem žive kulturne baštine stvara se osećaj identiteta, kontinuiteta i posebnosti", konstatovala je Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika Subotice.

Reči podrške, Bunjevcima su uputili i ministar državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.

"Promovišemo skromnost, vrednoću, posvećenost, veru.... Sve ono što nam treba i za budućnost naše Srbije", rekao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

"Da se prizna i istorijski doprinos, ali svakako i važna uloga u savremenom srpskom društvu", dodao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne smaouprave.

Centralna proslava "Dana Dužijance" obogaćena je nastupom sedam kulturno –umetničkih društava koja su prikazala svo bogatstvo narodnih pesama, igara i nošnje, a proslava je završena "Bandašicinim kolom" koje je, prvi put od kako Bunjevački nacionalni savet slavi ovaj praznik, odigrano u samom srcu Subotice.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.