Bunjevci Hrvati traže zaštitu države od Bunjevaca nehrvata

Izvor: Politika, 17.Feb.2011, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bunjevci Hrvati traže zaštitu države od Bunjevaca nehrvata

Bunjevci koji se deklarišu kao deo hrvatske zajednice poslali otvoreno pismo državnom vrhu Srbije i Hrvatske. – Oštre reakcije Bunjevačkog nacionalnog saveta

Subotica – U brojnim međusobnim nesuglasicama između Hrvata i Bunjevaca pismo tridesetak pripadnika hrvatske manjine u Srbiji izazvalo je nova sporenja između dve etničke grupe. Celokupnom državnom vrhu, pojedinim ministarstvima kao i akademijama nauka Srbije i Hrvatske, te predstavnicima vojvođanske vlasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grupa koja sebe označava kao pripadnicima „subotičke grupe Bunjevaca kao dela hrvatskog naroda” poslala je otvoreno pismo.

U ovom dopisu se izražava negodovanje što se Bunjevcima nehrvatima pruža puna „stručna i logistička potpora u sada već poodmaklom institucionalnom zaokruživanju samosvojne bunjevačke etničke skupine, stvaranju manjinske identitetske infrastrukture, medijskoj promociji, osiguranju prostora za nesmetan rad, te se tolerišu zloupotrebe pri formiranju popisa birača i u jezičkoj standardizaciji bunjevačkog jezika”.

Zbog toga potpisnici traže od rukovodstva Srbije da zaštiti integritet hrvatske zajednice u Vojvodini i da prestane da daje logističku podršku „kvazinaučnim, politički anahronim i protucivilizacijskim nastojanjima konzervativnih struktura vlasti u ustanovama Republike Srbije kojima se stvara veštačka podela hrvatskog autohtonog stanovništva na severu Bačke”. Među potpisnicima „Otvorenog pisma” su Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Petar Kuntić, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Pero Horvacki, potpredsednik grada Subotice, velečasni Andrija Kopilović, predsedavajući Katoličkog instituta „Ivan Antunović”, te pisci, urednici medija na hrvatskom jeziku i rukovodioci kulturnih ustanova vojvođanskih Hrvata.

Kako se i moglo očekivati, Bunjevački nacionalni savet oštro je reagovao na tekst otvorenog pisma ukazujući da su Bunjevci nacionalna manjina koja svoja prava ostvaruje po Ustavu i zakonima Republike Srbije, i da su upravo oni godinama izloženi negiranju i asimilaciji koja uz podršku određenih institucija dolazi iz hrvatskog nacionalnog okruženja.

„Bunjevačke institucije ili pojedinci nikada nisu osporavali pravo bilo kom građaninu Republike Srbije da se slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Bunjevački nacionalni savet i bunjevačke institucije neće dozvoliti da se negira postojanje bunjevačke nacionalne zajednice i pravo na lično opredeljenje bilo kog građanina da se izjasni o svojoj pripadnosti bunjevačkom narodu”, navodi se u reakciji Bunjevačkog nacionalnog saveta koju potpisuje predsednik Blaško Gabrić.

BNS takođe zahteva da nadležni organi utvrde krivičnu odgovornost potpisnika „Otvorenog pisma” s obzirom na to da osporavaju i narušavaju pravo građana na slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti.

A. Isakov

objavljeno: 18.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.