Bujanovac: Na odeljenju Ekonomskog fakulteta 69 studenata

Izvor: Glas javnosti, 28.Okt.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovac: Na odeljenju Ekonomskog fakulteta 69 studenata

BEOGRAD - U Bujanovcu će u petak biti otvoreno odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u kom će nastavu, i na srpskom i na albanskom jeziku, pohađati 69 studenata, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Marković je rekao da će svi studenti, od kojih je 40 albanske nacionalnosti, a 29 srpske, biti na budžetu. "Nastava će se odvijati na srpskom i albanskom jeziku tako što će se na prvoj godini pet predmeta učiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na albanskom, a tri na srpskom.

Ta proporcija se, zatim menja iz godine u godinu da bi se na poslednjoj četvrtoj godini jedan predmet učio na albanskom, a svi ostali na srpskom", precizirao je ministar.

On je kazao da je to jedan od modaliteta školovanja mladih albanske nacionalnosti po obrazovnom programu i standardima Srbije, podsećajući da u Medveđi već postoje odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta iz Niša.

Pored toga, kako je naveo, država finansira i školovanje Albanaca sa juga Srbije u Novom Sadu, za druge obrazovne smerove koji ne postoje u Medveđi i Bujanovcu. "Na taj način rešavamo problem visokog obrazovanja pripadnika albanske nacionalne manjine u Srbiji", rekao je Marković.

On je precizirao da su mladi Albanci sa juga Srbije odlazili na fakultete u Prištini čije diplome sa oznakom Republika Kosovo, Srbija ne priznaje, što je dovodilo do toga da oni ne znaju srpski jezik i da ne mogu da se zaposle u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.