Brnabić: Poljoprivreda će izgledati potpuno drugačije

Izvor: RTS, 11.Maj.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Poljoprivreda će izgledati potpuno drugačije

Svi državni organi su preduzeli mere da klimatski uslovi što manje utiču na poljoprivrednike, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je obišla radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje "Tisa–Palić" u mestu Gabrić kod Subotice.
Ana Brnabić je rekla da će poljoprivreda izgledati potpuno drugačije do kraja mandata Vlade, jer se ozbiljno radi na izgradnji sistema za navodnjavanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Svi državni organi su preduzeli mere da klimatski uslovi što manje utiču na poljoprovrednike, ističe premijerka.
Kaže da je obišla i sisteme za sprečavanje poplava, i da će u junu biti raspisan konkurs za posebne radarske sisteme koji će biti postavljeni u Valjevu, a na jesen izgradnju evropskog centra digitalne poljoprivrede u Srbiji.
Istakla je i da je sada potrebno dovesti struju do njiva da bi ljudi mogli da navodnjavaju svoje površine. 
Premijerka je rekla da je sramota da se u Srbiji u 21. veku navodnjavaju samo tri procenta zemljišta i da će to ova Vlada promeniti. 
Kako je rekla premijerka, ima informaciju iz Ministarstva poljoprivrede da se u ovom trenutku navodnjava 24.000 hektara a da ćemo imati oko 100.000 hektara pod navodnjavanjem. 
U sisteme za navodnjavanje ulaže i pokrajinska vlada, koja je pripremila projekte.
Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović kaže da ostaje da se dovede struja do njiva, kako bi poljoprivrednici mogli da koriste regionalni sistem.
"Ovo je veliki posao, svedoci smo klimatskih promena i suše koja je bila velika opomena prošle godine, moraćemo mnogo više da radimo u narednom periodu, da bi uz elektrifikaciju polja, i uz dodatne podsticajne mere za one koji žele da nabave sisteme za navodnjavanje bili mnogo zaštićeniji od nepovoljnih klimatskih uslova", istakao je Mirović, saopštila je Vlada Vojvodine.
Radovi bi trebalo da budu završeni u julu, a već se kreće u 18 novih projekata što se tiče navodnjavanja u Vojvodini.
Podsistem za navodnjavanje "Tisa-Palić" je jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje - Abu Dabi fonda u Vojvodini i obezbeđuje vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima opština Senta, Kanjiža, Subotica i Bačka Topola, kao i za industriju i osveženje vode u prirodnim jeezerima Palić i Ludaš.
Vrednost radova je 4.750.000 evra. Kanali su izgrađeni devedesetih godina, ali nikada nisu bili u potpunoj funkcionalnoj upotrebi. Sada se dodatno oblažu nepropusnim folijama, kako bi voda stigla do poljoprivrednika.
"Nacionalni saveti manjina zadovoljni nacrtom zakona"
Brnabićeva, koja je predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, rekla je da je na jučerašnjem sastanku sa njihovim predstavnicima razgovarala o nacrtu zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.
"Važno mi je bilo da čujem njihovo mišljenje, oni su u velikoj meri zadovoljni, a resorno ministarstvo je prihvatilo veliki broj njihovih predloga. Do kraja maja imaćemo još jedan sastanak sa ministrom Brankom Ružićem i predstavnicima nacionalnih saveta", rekla je premijerka novinarima u Subotici.
Navela je da je na sednici bilo reči i o adresnom registru, i da bi do kraja septembra trebalo da budu gotovi elaborati za sve lokalne samouprave, kako bi sve ulice dobile ime, a zatim i RGZ odredio kućne brojeve.
"Treba da damo manjinama priliku da se uključe u komisije o imenovanju ulica", rekla je premijerka.
Podsetila je da je u toku konkurs za finansiranje medija na jezicima nacionalnih manjina i pozvala ih da iskoriste sredstva.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić poručila: Poljoprivreda će izgledati potpuno drugačije

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2018

Svi državni organi su preduzeli mere da klimatski uslovi što manje utiču na poljoprovrednike, ističe premijerka..Svi državni organi su preduzeli mere da klimatski uslovi što manje utiču na poljoprovrednike, rekla je premijerka Ana Brnabić, koja je obišla radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Premijerka obećala: Na kraju mandata, druga poljoprivreda

Izvor: B92, 11.Maj.2018

Premijerka Ana Brnabić poručila je da će na kraju mandata vlade koju vodi poljoprivreda izgledati potpuno drugacije i biti optornija na vremenske prilike...Brnabić je, posle obilaska radova na izgradnji regionalnog podsistema za navodnjavanje "Tisa-Palić" kod Subotice, rekla da se sada navodnjava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.