Brnabić: Imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo

Vlada Srbije je otvorena za saradnju sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kao i sa civilnim društvom kako bi se bezbednost dece u Srbiji poboljšala, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji "Bezbednost i odgovornost" u Subotici. Tema zlostavljanje i nestale dece je nedovoljno zastupljena u društvu, poručio Igor Jurić i pozvao na uvođenje sistema "Amber alert".
Premijerka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekla da iako je Vlada Srbije radila na tome, ima još mnogo toga da se uradi kada je reč o bezbednosti dece.

"Moja poruka je da moramo brže da radimo i da se svi uključimo, jer kao društvo imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo. Hajde da svi zajedno radimo da povećamo bezbednost dece", rekla je Brnabićeva. 
Premijerka je pozvala osnivača Fondacije "Tijana Jurić", Igora Jurića, da sledeće sedmice razgovaraju o uvođenju "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.
Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.
Organizator konferencije u Subotici Igor Jurić istakao je da je vrlo važno da se odmah krene u potragu za nestalom decom i da je zbog toga značajno uvođenje sistema "Amber alert".
"Odmah po nestanku deteta i prijave policiji, policija šalje informaciju medijima, portalima, mobilnim operaterima o nestanku deteta, a oni tu informaciju ponavljaju", objasnio je Jurić.
Ocenio je da je tema zlostavljane i nestale dece nedovoljno zastupljena i poručio da je potrebna veća uključenost celokupne društvene zajednice.  
"Nije dovoljno upirati prstom u institucije i policiju, jako je važno da svi zajedno  reagujemo", naglasio je Jurić.
Predstavnica Delegacije EU Nora Hajrinen kazala je da je EU stalo da prati dešavanja u ovoj oblasti i van Unije, navodeći da su oni uložili oko 100.000 evra u projekte koji se tiču bezbednosti dece.
Hajrinenova je ukazala da su opasnosti danas, naročito na internetu, složenije nego ranije, a među opasnostima koje vrebaju u tom prostoru su pedofolija, pozivanje mladih na radikalne poteze, mobing, i poručila je da će EU nastaviti sa podrškom svih inicijativa koje se tiču bezbednosti mladih.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.