Borba za zemlju

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za zemlju

Poljoprivrednici su juče prekinuli blokadu puta Sombor - Subotica, ali su radnici „Graničara" i „Alekse Šantića" nastavili blokadu dva puta. Blokadama se bore za zemljište koje obrađuju ova dva preduzeća
Poljoprivrednici koji su od ponedeljka u neprekidnoj blokadi sa 210 traktora držali put Sombor - Subotica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << tražeći da se obavi licitacija državne zemlje koju obrađuju poljoprivredna preduzeća „Graničar" i „Aleksa Šantić", juče su prekinuli blokadu puta. Međutim, ostali su blokirani putevi koje su prekjuče zaposeli radnici tih preduzeća, boreći se upravo protiv licitacije, kako bi nastavili da obrađuju državnu zemlju.
Sa 20 traktora stotinak radnika „Graničara" juče je u potpunoj blokadi držalo put Sombor - Bezdan, a radnici „Alekse Šantića" put Aleksa Šantić - Subotica.
Poljoprivrednici kažu da su trodnevnu blokadu puta Sombor - Subotica na izlasku iz Sombora prekinuli jer su preksinoć počeli razgovori u pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu.
Deblokada znak dobre volje
- Na tom sastanku smo se pojavili samo mi i to pokazuje ko ima nameru da rešenje nađe kompromisom. Znak naše dobre volje je i to što smo sklonili blokadu sa puta - kaže Jovan Mastilović, poljoprivrednik iz Rastine. Po njegovim rečima poljoprivrednici su dobili obećanje iz pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu da će licitacija biti raspisana već danas.
Poljoprivrednik iz Alekse Šantića Vladimir Bošković kaže da se poljoprivrednici samo bore za poštovanje Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu.
- Zakon mora da važi za sve, ovako se u neravnopravan položaj dovodimo mi poljoprivrednici, ali i duga pravna lica - kaže Bošković.
S druge strane, Jovan Vukobratović, zastupnik Akcijskog kapitala i predsednik samostalnog sindikata „Graničara", kaže da to preduzeće bez državne zemlje ne može.
- Neka nam ostave onoliko koliko treba za našu stočarsku proizvodnju i za tu zemlju da plaćamo zakup. Za ostale površine da nam se omogući da učestvujemo na licitaciji - kaže Vukobratović.

Petar Kožun, radnik „Graničara", kaže da je jedino rešenje za „Graničar" da nastave da obrađuju državnu zemlju.
Propast bez državne zemlje
- Ja ne znam da li država ima neko drugo rešenje. Već nam je uzeto oko 600 hektara. Ako nam se uzme još, onda to znači smanjenje broja radnika u „Graničaru" - kaže Kožun.
I za radnike „Alekse Šantića" obrađivanje državne zemlje je od životne važnosti.
Poljoprivredna preduzeća „Graničar" i „Aleksa Šantić" zapošljavaju oko 500 radnika i obrađuju oko 6.000 hektara državne zemlje. Da se kojim slučajem izašlo na licitaciju, ta dva preduzeća ne bi mogla da učestvuju zato što za zakup iz ranijeg perioda duguju državi 300 miliona dinara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.