Berisavljević: Vojvodini status Republike

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berisavljević: Vojvodini status Republike

NOVI SAD – Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca, uključujući Živana Berisavljevića i Đorđa Subotića najavili su danas konvenciju, 1. aprila, na kojoj će zatražiti podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem sastavu bi bile Republika Srbija i Republika Vojvodina.

Brisavljević i Subotić, koordinatori skupa, rekli su na pres konferenciji da je „pojam autonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istrošen i devastiran“ i da je potreban „novi istorijski dogovor Srbije i Vojvodine“ o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dve ravnopravne federalne jedinice - Republika Srbija i Republika Vojvodina.

Njihov predlog uobličen je u Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

Berisavljević, koji je bio visoki funkcioner u vreme SFRJ, naglasio je da taj predlog u suštini znači to da Vojvodini budu priznati njen politički subjektivitet, istorijska prava, ravnopravnost svih građana koji u njoj žive.

On je rekao da Vojvodina već decenijama ekonomski gubi u ovako konstituisanoj Srbiji.

Među promoterima ove ideje su Vojvođanski klub, Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanska partija, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i drugi.

Tanjug

---------------------------------------

Pastor: SVM nije za republiku, već za široku autonomiju

NOVI SAD – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da se njegova stranka ne zalaže za Vojvodinu kao republiku unutar „Savezne Republike Srbije”, kao što predlažu neke manje vojvođanske stranke, već za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima.

„Mi ne razmišljamo o Vojvodini kao republici unutar Savezne Republike Srbije, već o Vojvodini kao širokoj autonomiji sa zakonodavnom, sudskom, izvršnom vlašću i sa sopstvenim prihodima”, rekao je Pastor agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, mnogi koji su autonomiju Vojvodine isticali kao svoj cilj, u međuvremenu su odustali od toga.

On je naveo da je Vojvodina u proteklih pet godina ostala uskraćena za 620 miliona evra i ocenio da takav odnos države prema svojoj pokrajini ne sme da se nastavi.

„Vojvodina može da snosi određeni teret solidarnosti, ali ona mora istovremeno i da raspolaže sa onim što je sama stvorila”, kazao je Pastor.

Beta

objavljeno: 26.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.