Balkan na bazaru

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan na bazaru

Od 14. do 22. marta u Minhenu se osmi put održava manifestacija Dani Balkana koju organizuje humanitarna organizacija Pomoć od čoveka čoveku.

Godinama na bazaru: Štand KUD-a Jelek

 

Tokom devet dana trajanja na više mesta u gradu organizovaće se različiti kulturni sadržaji kao što su filmske projekcije, književne večeri, koncerti, likovne izložbe, folklorni nastupi, diskusije i razgovori.

  Zajedničko kolo učesnika na Bazaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Gosti iz Subotice sa Hamidom Sijerčićem

Angelina Lebel

Tradicionalno je najbolje posećen Balkanski bazar na kome se štandovima i kulturnim sadržajima predstavljaju pripadnici država i naroda tog prostora. Tako je bilo i u subotu. Sedam godina na Danima Balkana nastupaju članovi KUD Jelek iz Minhena koji posetiocima predstavljaju Srbiju i kulturu i tradiciju srpskog naroda.

 

Tamburaši iz Subotice

Među učesnicima bazara je i Tamburaški orkestar Gimnazije "Svetozar Marković" iz Subotice. Slobodan Čampar direktor gimnazije kaže da u Minhenu borave u okviru dugogodišnje saradnje dva grada, a ove godine učestvuju i na Danima Balkana.

- Školski tamburaški orkestar ima šest članova i oni imaju više nastupa za vreme boravka u Minhenu. Saradnja Subotice i Minhena traje punih 14 godina. Svake godine dolazi grupa od dvadesetak učenika sa nastavnicima. Reč je o deci uglavnom slabijeg materijalnog stanja koja u Minhenu provode tri sedmice a domaćin im je Crveni krst Bavarske. Želimo da se saradnja proširi i da u Suboticu dođu deca iz Minhena i Bavarske - ističe Čampar.

Domaćin gostima iz Subotice bio je Hamid Sijerčić koji je kao predstavnik grada uključen u sve aktivnosti od početka saradnje Minhena i Subotice pa do danas.

 

- Mi svim posetiocima nudimo našu tradicionalnu dobrodošlicu kao u pravoj srpskoj kući - slatko i vodu, domaću šljivovicu, razne pite i specijalitete naše kuhinje. Posle toga oni razgledaju rukotvorine kao što su ćilimi, pokrivači, peškiri, nošnje, pletene čarape iz krajeva bivše Jugoslavije gde žive Srbi. Tu su i dokazi o počecima naše pismenosti, istorijski dokumenti od Nemanjića pa do danas, knjige raznih autora na ćirilici i latinici koje govore o Srbiji, ali tu su i dela prevedena na nemački. Imamo veći izbor knjiga i slikovnice za decu, ali i srpskih junačkih pesama, kao i prospekte o banjskom turizmu u Srbiji i našim manastirima - kaže Angelina Lebel, predsednica KUD-a Jelek i napominje da se posetioci često upuštaju u razgledanje izloženih primeraka, rado žele čuti neku dodatnu informaciju ili podatak.

U zvaničnom programu učestvovale su i sve tri folklorne grupe ovog društva.

Na Balkanskom bazaru predstavilo se još nekoliko naših klubova, društava i udruženja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.