Bački Bunjevci: Poništiti akt iz 45. od kada nas vode kao Hrvate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bački Bunjevci: Poništiti akt iz '45. od kada nas "vode" kao Hrvate

Skupština Saveza bačkih Bunjevaca održana je prošlog petka, 17. januara 2020. godine, u Subotici. Za predsednika Saveza bačkih Bunjevaca ponovo je izabran Mirko Bajić, a izabrano je i novo rukovodstvo stranke.

Utvrđene su izmene Programa stranke, tako da su programski ciljevi jasno i operativno navedeni, i usklađeni sa odrednicama Zakona koji reguliše prava, i način ostvarivanja prava, pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Osnovna odrednica u programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ostvarivanje prava na autohtonost i sopstveno ime. Bunjevci su autohton južno slovenski narod i nacionalna manjina u Republici Srbiji, sa istim pravima kao i svaka druga nacionalna manjina.

Sa tim u vezi – ne odustaje se od zahteva da skupština AP Vojvodine "naredbu" iz 1945-te godine kojom se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, deklaracijom oceni kao akt asimilacije, i kao takav zvanično proglasi ništavnim.

Programski ciljevi jasno su definisani u ostvarivanju prava u oblastima koje Zakon definiše, a to su: pravo na upotrebu sopstvenog jezika, pravo na obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku, i pravo na negovanje kulture i tradicije po istim uslovima kao što ta prava ostvaruju i pripadnici drugih nacionalnih manjina.

Sa tim u vezi – zahteva se dosledna primena zakona o službenoj upotrebi jezika, tako da se bunjevački jezik proglasi za službeni jezik u svim sredinama gde to zakon predviđa a do sada nije sprovedeno.

Statut je usaglašen sa izmenama u programu, i da sa zakonskim rešenjima koja su u međuvremenu, od osnivanja stranke do danas, doneta.

S tim u vezi – utvrđena je nova organizaciona struktura stranke, i osnovani gradski odbori stranke u Subotici, Somboru i Novom Sadu, kao ključnim centrima delovanja.

Takođe, promenjena je adresa sedišta stranke. Novo sedište stranke je u Subotici, Trg Cara Jovana Nenada 15/II.

Doneta je odluka da dan stranke bude 13. jun.

Dato je ovlašćenje novom rukovodstvu stranke da utvrdi najcelishodniji pristup u predstojećim izborima, pri čemu Savez bačkih Bunjevaca ostaje dosledan da na izbore izlazi, da izlazi pod svojim imenom, i da može sarađivati samo sa političkim strankama koje nedvosmisleno Bunjevce prihvataju kao autohton južnoslovenski narod pod imenom Bunjevci.

Skupština je, pored svih navedenih programskih ciljeva, utvrdila i da se Savez bačkih Bunjevaca u svom budućem delovanju zalaže za obnovu vrednosti iz vremena postojanja kraljevine Srbije.

Poznato je da su Bunjevci u vreme Kraljevine Srbije bili prihvaćeni i priznati kao autohton južnoslovenski narod, i da su kao takvi učestvovali, i dali neprocenjiv doprinos, na Velikoj Narodnoj Skupštini 1918-te u prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine, tada Kraljevini Srbiji.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Poništite akt kojim smo proglašeni Hrvatima"

Izvor: B92, 20.Jan.2020

Bački Bunjevci ponovo traže da se poništi akt iz 1945. godine, kojim su oni "proglašeni" Hrvatima...Savez bačkih Bunjevaca održao je u Subotici skupštinu stranke na kojoj je za predsednika izabran Mirko Bajić, a kao osnovna tačka u programu navedeno je ostvarivanje prava na autohtonost i sopstveno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.