Bačka Topola: Stanovništvo u dubokoj demografskoj starosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačka Topola: Stanovništvo u dubokoj demografskoj starosti

BAČKA TOPOLA -

U opštini Bačka Topola proteklih 40 godina beleži se negativan prirodni priraštaj, a stanovništvo se prema proceni nalazi u dubokoj demografskoj starosti, rečeno je Tanjugu u odelenju Republičkog zavoda za statistiku u Subotici.

Od 1967. godine, uz izuzetak 1968. i 1976. godine, u toj opštini rađalo se manje dece, nego što je umiralo ljudi, tako da je od popisa 1971. kada je broj stanovnika iznosio 43.508, do onog iz 2002. godine ukupan broj stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smanjen za gotovo 5000.

Prema procenama, koje se sačinjavaju između dva popisa, a na osnovu prirodnog kretanja stanovništva u toj opštini 2010. godine živelo je 35.099 stanovnika

Dugogodišnja negativna stopa prirodnog priraštaja, kako navode u odelenju RZS u Subotici, uticala je i na starosnu strukturu stanovnika opštine, pa se udeo starijih starosnih grupa u ukupnoj populaciji uvećavao.

Prema procenama u 2008. godini prosečna starost u opštini Bačka Topola iznosila je 41,99 godina, a indeks starenja je bio 116, što stvrstava tu sredinu u šesti predposlednji stadijum demograske starosti. Poslednji stadijum je najdublja demografska starost, koju karakteriše prosečna starost od 43 i više godine i indeks starenja 1,25 i više.

Negativan prirodni priraštaj u Srbiji se beleži od 1998. a u Vojvodini od 1989. godine, ističu u subotičkom odelenju RZS.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.