Izvor: Magyar Szó, 09.Jan.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avantura sa Poštom Srbije

U proteklih nekoliko nedjelja sam više puta bila po poštama u Subotici sa namerom da pošaljem knjige na razne destinacije širom Vojvodine. Nažalost, sa vrlo malo uspeha.

U prvom trenutku se činilo da će sve biti u redu. Pisma sam adresirala na mađarskom jeziku i samo sam u slučaju jedne ulice morala objašnjavati da ne znam da li postoji srpsko ime i koje bi to bilo.

Tokom sledeće posete jednoj drugoj pošti, takođe sam na mađarskom adresirala pisma i stavila pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << šaltersku službenicu koja me je prvo pitala da li su sve destinacije u Srbiji, a posle me je zamolila da raščistimo koji bi grad trebao da bude Magyarkanizsa. Nisam verovala svojim ušima pa sam počela da odgovaram kao đak u školi. Tačka na i je stavljena baš sa onim pismom, poslatim za Kanjižu, koje nije dospelo do primaoca. Bila sam naivna, mislila sam da će jednostavno poslata pošiljka, u kojoj je knjiga za decu manje vrednosti, sigurno dospeti do svoga odredišta. Slučaj sam javila nadležnom službeniku, koji me međutim nije ohrabrio kada je rekao da ukoliko pošiljka nije poslata preporučeno, nije moguće pratiti njen trag, odnosno može se zagubiti bilo gde. Znači ako želimo da naša pisma ili bilo kakve pošiljke sigurno dospeju na željenu adresu, moramo da ih šaljemo barem preporučeno.

Tako sam i ja postupila sledeći put, iako mi je bilo nelagodno. Službeniku sam rekla da u osnovi nemam poverenja u radnike pošte jer mislim da kradu.

U cilju potpune sigurnosti ovoga sam puta sam pisma adresirala na srpskom jeziku. Od tada čekam da vidim jesu li pošiljke stigle ili ću sledeći put morati lično sesti u kola i razdeliti knjige po Vojvodini.

Bez obzira što je ovo Srbija, što postoji izgovor za sve, osećam se nelagodno i protestujem što ne mogu da koristim svoja osnovna prava kao što je adresiranje pošiljaka na svom maternjem jeziku, ukoliko želim da pisma dobiju oni kojima sam ih namenila. A pored toga moram još i da plaćam više za uslugu ukoliko ne želim da se moje pošiljke izgube u pesku Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.