Ambasador: Iza uvodjenja bunjevačkog jezika stoje političke poruke Hrvatima u Srbiji

Izvor: Beta, 06.Maj.2021, 13:24

Ambasador: Iza uvodjenja bunjevačkog jezika stoje političke poruke Hrvatima u Srbiji

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević ocenio je da iza odluke o izmeni Statuta Subotice kojom je omogućeno uvodjenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u tom gradu, stoje političke poruke hrvatskoj zajednici u Srbiji. "Koliko god se nosioci te inicijative pozivali na 'manjinska prava', ili na potiranje odluka bivših jugoslovenskih vlasti iz 1945. godine, kojom su svi Bunjevci bili pozvani da se opredeljuju kao Hrvati, pa se izdvajanje dela Bunjevaca iz hrvatskog korpusa tumači i kao poništavanje nasledja komunizma, ipak je potrebno upozoriti na jednostavnu i notornu činjenicu. Da bi neka etnička zajednica bila manjina u drugoj državi mora pre svega imati svoju matičnu državu", naveo je Biščević u pisanoj izjavi.Navodeći da ne postoji bunjevačka država, ocenio je da je "očigledno" da inicijativa s bunjevačkim jezikom pre svega ima političku pozadinu i političke poruke hrvatskoj zajednici u Srbiji."Dodatni razlog zabrinutosti, ali i odlučnosti da se diplomatskim aktivnostima na bilateralnom planu zaštiti i unapredi položaj hrvatske zajednice u Srbiji, leži u činjenici da je do svega došlo u vreme kada svedočimo bitnom unapredjenju i jačanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj", kazao je ambasador.Ponovio je raniji stav da je inicijativa za uvodjenje bunjevačkog jezika "zakonodavno-pravno neutemeljena, lingvistički promašena i protivna medjudržavnom sporazumu ...
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador: Iza uvođenja bunjevačkog stoje političke poruke Hrvatima u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2021

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević ocenio je da iza odluke o izmeni Statuta Subotice, kojom je omogućeno uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u tom gradu, stoje političke poruke hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.