Afera Agrobanka, priveden Jožef Kasa

Izvor: RTS, 20.Nov.2012, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Agrobanka", priveden Jožef Kasa

Određeno policijsko zadržavanje Jožefu Kasi, Zoranu Maleševiću, Peđi Mališanoviću i Miomiru Paovici, koji se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu Agrobanke, pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona evra.

19.04 - Određeno policijsko zadržavanje Jožefu Kasi, Zoranu Maleševiću, Peđi Mališanoviću i Miomiru Paovici. Oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Radna grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Uprave kriminalističke policije privela je Jožefa Kasu, nekadašnjeg direktora subotičke filijale Agrobanke, njegovog tadašnjeg zamenika Zorana Maleševića, zatim vlasnika preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" Peđu Mališanovića i sudskog veštaka Miomira Paovicu. Njima je večeras određeno policijsko zadržavanje.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su jutros u Subotici privedeni Jožef Kasa i još tri osobe, a u daljim procesnim radnjama videće se da li ima osnova za postupanje Tužilaštva.

Premijer je naglasio da privođenje Kase nema nikakve veze sa pitanjem nacionalnih manjina i njihovih prava, već da je u pitanju borba protiv korupcije.

"To nema nikakve veze sa tim. Ovde nije bitno da li je neko Srbin, Albanac, Mađar ili Hrvat. Mi ne gledamo po nacionalnoj i političkoj pripadnosti", rekao je Dačić novinarima.

Oni se, prema saznanjima RTS-a, sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu Agrobanke, pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona evra.

Kasa i Malešević su, kako saznajemo, u dogovoru sa ranije uhapšenim bivšim predsednikom IO Agrobanke Dušanom Antonićem i njegovim saradnicima, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" koja su u vlasništvu Peđe Mališanovića.

Miomir Paovica, sudski veštak, kako saznajemo, sumnjiči se da je u dogovoru sa Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva "Azotara Subotica" i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe "Agrobanke" bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Tako je, na primer, skladište sirovina procenjeno na pet miliona evra, a realna vrednost je milion i po evra. Trafo stanica koja vredi 46.000 evra procenjena je na gotovo pola miliona evra. A merno regulaciona stanica od oko tri hiljade evra na čak 100 hiljada evra.

Preduzeću "Mala Bosna" bankarska garancija data je kao obezbeđenje za vraćanje 35 hiljada tona pšenice pozajmljene od Direkcije za robne rezerve. Pšenica nije vraćena, pa je Agrobanka isplatila Direkciji 404 miliona dinara.

Pre pada garancije, Agrobanka je odobrila i 230 miliona dinara kredita za navodno vraćanje duga za pšenicu. Većina novca od prodate pšenice završila je na računima Mališanovićevih preduzeća.

Azotari Subotica odobrena su dva kredita i dve garancije. I u tom slučaju, garancija je bila višestruko precenjena imovina "Azotare".

Kada je reč o "Azohemu",odobrene su dve garancije. Sredstva obezbeđenja, opet, višestruko precenjene nepokretnosti Azotare. Dve trećine novca iskorišćeno je za vraćanje kredita Fondu za razvoj Vojvodine i Fondu za razvoj Srbije.

Pre tri meseca Jožef Kasa izjavio je da su ga iz centrale Agrobanke odredili za predsednika Upravnog odbora "Azotare", kako bi kontrolisao njeno poslovanje.

"Pre svega, Jožef Kasa nije za sebe ni dinar uzeo i sve što sam radio, radio sam stručno i savesno, a svi plasmani u azotari su obezbeđeni hipotekama. Prema tome, nisu te pare proćerdane", rekao je tada Kasa.

Da podsetimo, Jožef Kasa bio je osnivač i višegodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, 12 godina bio je gradonačelnik Subotice, a 2000. godine kao jedan od lidera DOS-a ulazi u politički vrh zemlje. Postaje potpredsednik Vlade Srbije, prvo u kabinetu Zorana Đinđića, a onda i Zorana Živkovića.

Iz političkog života povlači se 2007. godine, objašnjavajući da je posle 20 godina došlo vreme da kaže "dosta". Karijeru političara zamenjuje direktorskom pozicijom u Agrobanci, na kojoj ostaje do prošlog juna.

Svojevremeno, Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala podnela je protiv njega krivičnu prijavu, zbog sumnje da je zloupotrebio položaj u vreme dok je bio gradonačelnik Subotice. Pre sedam godina, prijava je odbačena kao neosnovana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Afera Agrobanka: Priveden Jožef Kasa

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2012

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je Jožefa Kasu, nekadašnjeg direktora subotičke filijale "Agrobanke", njegovog tadašnjeg zamenika Zorana Maleševića, zatim vlasnika preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" - Peđu Mališanovića i sudskog veštaka Miomira Paovicu....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.