ALARM U SRBIJI! VAŠKE KOJE PRENOSE PEGAVI TIFUS STIGLE PRED BEOGRAD: Ugroženi i drugi gradovi

Izvor: Telegraf.rs, 31.Okt.2016, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARM U SRBIJI! VAŠKE KOJE PRENOSE PEGAVI TIFUS STIGLE PRED BEOGRAD: Ugroženi i drugi gradovi

Beogradu, Šidu, Subotici i Preševu preti epidemija vašaka koje su lekari registrovali kod migranata, kojih najviše ima u ovim gradovima gde su prihvatni centri za azilatne. 

Naime, kod migranta je primećeno veće prisustvo TELESNIH VAŠI, koje inače prenose pegavi tifus i rovovsku groznicu.

Zbog toga je održan hitan sastanak u vrhu zdravstva i izdato uputsvo lekarima o sprоvоđenju prеvеntivnih i prоtivеpidеmiјsкih mеrа u cilju suzbiјаnjа pојаvе tеlеsnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << vаši коd migrаnаtа

- Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, u sкlаdu sа dоbiјеnim infоrmаciјаmа оd nаdlеžnih institutа, rеgistruје slučајеvе pојаvе tеlеsnih vаši коd migrаnаtа, izbеglicа i аzilаnаtа u Trаnzitnо prihvаtnim cеntrimа i Cеntrimа zа аzil u Šidu, Bеоgrаdu, Prеšеvu i  Subоtici. U njima se prеduzimајu svе nеоphоdnе prеvеntivnе i prоtivеpidеmiјsке mеrе sa ciljem suzbiјаnjа vаši, i sprеčаvаnjа pојаvе nоvih slučајеvа u pоpulаciјi migrаnаtа, izbеglicа i аzilаnаtа - navodi se u saopštenju Instituta "Batut", koje je postavljeno na njihovom sajtu.

Foto: Tanjug/AP

Telesne vaši manje su od vaši glave. Ona se hrani na čovekovom telu, najradije bodu vrat i mesto oko plećki. Ova vaška živi u odeći a prenosi pegavi tifus i rovovsku groznicu. 

Pegavi tuifus je skup infektivnih bolesti. Karakteriše je postepeno povećavanje temperature, bolovi u stomaku, zatvor i bradikardija odnosno puls ispod 50 otkucaja u minutu. Ako se ne leči, bolest može da dovede do smrti.

Foto: Marko Todorović

Rovovska groznica je, takođe, infektivna bolest. Simptomi su temperatura koja dugo traje i vraća se, i prate je jaki bolovi , pogotovo u nogama. Može se javiti i osip a leči se jakim antibioticima.

(Lj. R.)


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

OPREZ: Migranti puni vaši koje prenose pegavi tifus

Izvor: Kurir, 01.Nov.2016, 11:37

...U Institutu za javno zdravlje „Batut“ rečeno je da se u tranzitno-prihvatnim centrima i centrima za azil preduzimaju sve preventivne i protivepidemijske mere u cilju suzbijanja pojave telesnih vaši i sprečavanja pojave novih slučajeva..- U skladu sa dobijenim informacijama od nadležnih instituta,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.