У Суботици основан огранак Фондације „Светозар Милетић“

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 20:28

У Суботици основан огранак Фондације „Светозар Милетић“

У нашем граду данас је отворен огранак Фондације „Светозар Милетић“, чије је седиште у Новом Саду и чији је превасходни циљ развој српске националне културе и унапређење знања младих на пољу хуманистичких дисциплина. Foto: Subotica.com Фондација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се бави и издаваштвом, сарађује са сродним институцијама у земљи и иностранству, а у оквиру ње је и читаоница са великим бројем наслова доступних члановима.
Foto: Subotica.com – Отварање огранка Фондације „Светозар Милетић“ је значајан и велики догађај за Суботицу и то не само за нас и будуће нараштаје, него радимо и велику ствар у име славних предака. Аманет који су нам оставили учени и славни Срби, попут Светозара Милетића, да се држава и народ уједине око идеје писмености, учености и родољубља полако ће поново бити остварив и у Суботици. Апсолутно сам уверен да ће идеја Фондације заживети и живети у нашем граду мултикултуралности али и граду нас Срба и грађана, како је то волео да каже наш славни Милетић – поручио је градоначелник Стеван Бакић на отварању суботичког огранка.
Foto: Subotica.com По речима историчара Срђана Граовца, управитеља Фондације, отварање огранка у Суботици је велики искорак са Фондацију.
– Суштински, ово је само почетак, зато што смо свесни да ако ширимо нашу организацију бићемо јачи, ако смо ми јачи биће наше идеје јаче, а уколико су наше идеје јаче онда ће бити и остваривљивије. А наше идеје се суштински нису пуно промениле у односу на пре 150 година, на оно време када је те идеје заступао човек чије име носи наша организација – поручио је Граовац, подсећајући да се Милетић борио за очување српске културе, традиције, српског националног идентитета на овим просторима. – Суштински, то су идеје за које се ми боримо, у другачијим околностима и са другачијим, можда перфиднијим, противницима. Некада је то било јасно у туђинској држави са наглашеном германизацијом, а данас имамо суочавање са читавим једним друштвом које негира националну припадност, религију, гради своје идоле, неке своје нове богове… То је потрошачко друштво у коме су „најк“ и „адидас“ препознатљивији у јавности него Стеван Синђелић и Светозар Милетић. Морамо да радимо на томе да очувамо свој национални идентитет, културу, традицију и да на тај начин сви скупа дамо допринос очувању духа српства. Милетић је знао својим сарадницима да каже „само слога браћо“, а када смо сложни и уједињењи онда можео да остваримо велике резултате.
„Један народ онолико важи колико на мерилу образованости људске претежи!“ Ове Милетићеве речи су мото Фондације и најбоље осликавају њену мисију.
– Мисија свакако јесте поспешивање културе, образовања, промоција знања, онога што нам је увек потребно, али у овом времену у ком живимо можда више него икада. Култура представља најдубљи темељ који чини једну нацију виталном и снажном у дугом историјском трајању. Добро образовање, уз искуство, увек предстваља највећи капитал, највреднији посед који сваки појединац у свом животу може да стекне – истиче Немања Старовић, оснивач Фондације. – Пуно ми је срце што у Суботици отварамо нови дом Фондације „Светозар Милетић“, који ће представљати један нови јавни простор, обогатити културни миље града и који ће бити отворен за све сарданике и пријатеље. Сигуран са да ће заживети у пуном смислу и када говорим о нашим едукативним програмима , трибинама које организујемо, емисијама које продуцирамо…
Vučić: Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Суботици основан огранак Фондације „Светозар Милетић“ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.